Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Solna

Revisorkritik ifrågasätts

Publicerat onsdag 16 juni 2010 kl 04.46
Lars-Erik Salminen (M) under fullmäktigesammanträdet i Solna.

Kommunledningen i Solna tillbakavisar den hårda kritiken när det gäller bygget av den nya nationalarenan för fotboll, och stadsdirektörens dubbla stolar. Igår slog revisorerna fast att förtroendet för kommunen har skadats av affären, något som ledningen nu ifrågasätter.

Det var i mars som det avslöjades att Solnas högste tjänsteman, stadsdirektören Sune Reinhold tjänat minst 800 000 kronor på att jobba extra som konsult för de bolag som fått i uppdrag att bygga den nya Nationalarenan i Solna.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Erik Salminen (M) kände till extrajobbet men informerade inte komunstyrelsen, vilket man är skyldig att göra.

Idag vill Lars Erik Salminen inte låta sig intervjuas men sa så här i Stockholmsnytt den 25 mars.

– Jag var ouppmärksam då för tre år sedan att jag själv inte tog och anmälde det här, med alla de frågor vi har att rulla med.

Revisionsbyrån pekar på stora brister när det gäller information och kommunikation. De slår också fast att både kommunstyrelsens ordförande och stadsdirektören agerat på ett sätt som rubbat förtroendet för Solna stads ledning.

Men Lars Erik Salminen skriver i ett mejl till Stockholmsnytt att han anser att revisorernas rapport innehåller en hel del frågetecken, och att han nu tillsammans med partikollegor diskuterar hur man ska hantera rapporten.

Socialdemokraten Johanna Graf säger att revisorernas kritik slår mot alla politiker i Solna.

– När man hör att politiker mörkar och ljuger och fuskar med skattebetalarnas pengar då växer politikerföraktet för alla partier, tyvärr. Det är därför det gör mig så upprörd, säger hon.

Sune Reinhold är sedan en tid tjänstledig från sitt jobb som kommundirektör och har även avsagt sig sina styrelseuppdrag som kommunens representant i bolagen som bygger Nationalarenan.

Inom kort väntas Riksenheten mot korruption besluta om de ska väcka åtal mot Sune Reinhold, då det finns misstankar om att pengar som betalats ut till honom kan ses som en muta från bolagen som ska bygga arenan.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".