Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Följ bröllopet minut för minut

Publicerat lördag 19 juni 2010 kl 13.46
Klicka för grafik - Victorias och Daniels bröllop

Kronprinsessparet ska använda den öppna vagnen när de färdas kortege genom Stockholm, rapporterar SVT. Det verkar alltså som att farhågorna om regn hittills kommer på skam. Sverigesradio.se rapporterar direkt från Victoria och Daniels vigsel, kortegen och de efterföljande festligheterna.

14:56 Statsminister Fredrik Reinfeldt med hustru Filippa samt riksdagens talman Per Westerberg med hustru anländer.

14:49 Utrikesminister Carl Bildt och hans maka Anna Maria Corazza Bildt anländer. Inne i kyrkan försöker nu gästerna leta sig fram till sina platser. Det kan bli ordentligt varmt i Storkyrkan eftersom man inte har något kylaggregat. Gästerna har därför utrustats med varsin vattenflaska.

14:48 De närmaste släktingarna och vännerna fortsätter att anlända till kyrkan. Just nu är det norska Märtha Louise och hennes make Ari Behn som är på väg in i kyrkan.

14:46 De kungliga har nu börjat anlända. Bland de första är spanska prinsessorna Cristina och prinsessan Elena och grekiska Alexia.

14:45 Alla kungligheter och andra dignitärer har lämnat Grand Hotel för att åka mot Storkyrkan.

På trappan utanför kyrkan spelar riksspelmannen Hugo Westling, och hans son Thomas, släkt med Danie tillsammans med dragspelaren Britt-Marie Jonsson. De framför bland annat en bröllopsmarsch som de specialskrivit till brudparet.

Den 19 juni är en traditionstyngd dag vad gäller vigslar i den Bernadottska släkten. Samma datum skedde den allra första kungliga vigseln i släkten. Det var 1823, då Karl XIV Johans son Oscar I gifte sig med Josefina av Leuchtenberg i Storkyrkan i Stockholm. En intressant detalj i sammanhanget är att ärkebiskopen i dag bär samma kläder som dem som ärkebiskopen använde vid vigseln 1823. Även kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvias bröllop ägde rum den 19 juni, 1976.

Inför bröllopet blossade en debatt upp när det kom fram att Victoria ville föras till altaret av sin far kungen – något som går emot svensk vigseltradition. Efter kritiken har det spekulerats i om brudparet valt en ny och okonventionell lösning – att Victoria går halvvägs fram tillsammans med kungen, och den sista biten tillsammans med Daniel. Hovet lade locket på och ville inte berätta ifall planerna ändrats. Om en stund får vi se vilken lösning de valt.

Fem gånger tidigare har en kung eller tronföljare vigts i Storkyrkan: Gustav Vasa (I) 1531 med Katarina av Sachsen-Lauenburg, Kung Erik XIV 1568 med Karin Månsdotter, Kronprins Oscar (I) 1823 med Joséphine av Leuchtenberg, Kronprins Karl (XV) 1850 med Louise av Nederländerna och Kung Carl XVI Gustaf 1976 med Silvia Sommerlath.

14:36 MP-ledaren Maria Wetterstrand anländer.

14:34 S-ledaren Mona Sahlin anländer till kyrkan, liksom Marianne Bernadotte, Sigvard Bernadottes änka.

14:33 Prins Daniel kommer att tilldelas Serafimerorden vid vigseln, uppger hovet. Serafimerordern har enbart en grad, riddare för herrar eller ledamot för damer. Den delas i princip enbart ut till medlemmar av det svenska kungahuset och till utländska statschefer. Orderns medlemmar bär ett kors i kedja eller i ett ljusblått band samt en kraschan, ett stjärnformat ordenstecken.

14:30 Finansminister Anders Borg med hustru i vinröd klänning anländer liksom miljöminister Andreas Carlgren med sin make och folkhälsominister Maria Larsson med man.

14:28 Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin med fästmö Évin Khaffaf har anlänt till kyrkan liksom migrationsminister Tobias Billström med fru och justitieminister Betrice Ask. Även näringsminister Maud Olofsson och socialminister Göran Hägglund med respektive har anlänt till kyrkan samtidigt med samtidigt med FP-ledaren Jan Björklund. Göran Hägglund passade på att stanna och fotografera en stund.

14:27 Gäster har börjat promenera från Slottet till Slottskyrkan.

14:21 Bland alla de gäster som anlänt till kyrkan finns tidigare statsminister Göran Persson (S) och hustru Anitra Steen och tidigare utrikesminister Jan Eliasson.

Även kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD) har gått in i Storkyrkan tillsammans med hustru Elisabeth. Även riksdagsledamot Anna Kinberg Batra (M) har kommit dit tillsammans med maken, komikern David Batra.

14:04: Bröllopsgästerna börjar anlända till kyrkan i blå SL-bussar. Strandvägen och Slottsbacken har fyllts med folk som vill titta på brudparet, men ingen större trängsel verkar råda än så länge.

14:00 Polisen spärrar av området runt Grand Hotels huvudentré. En lång rad av Hovstallets bilar börjar köra fram i avvaktan på att de bröllopsgäster som bor på Grand Hotel ska transporteras till kyrkan.

När kronprinsessparet kommer ut ur Storkyrkan står Hovstallets paradvagn utanför och väntar. I kortegen ingår sex ryttare och åtta hästar från Hovstallet, cirka 15 ridande poliser och cirka 70 ryttare från Livgardets dragoner. Hästarna är väl förberedda inför kortegen men kan förstås ändå bli stressade av folkmassorna, vilket Ekot rapporterade om vid generalrepetitionen i fredags.

Tusentals tillresta gäster, journalister och turister har samlats i Stockholm för att följa det svenska Kronprinsessbröllopet, och arrangemanget beskrivs som det största hittills i Sverige. Uppemot 250 000 personer väntas kanta kortegevägen för att få en skymt av brudparet. 

– Det här händer bara en gång i livet, säger Anna Carlén och Elise Sjöberg, två av de många besökare som samlats i Kungsträdgården till Ekots Lotta Myhrén.

Vid kungen och Silvias bröllop 1976 kantade 180 000 människor kortegevägen.

På Logårdskajen, där den kungliga slupen senare kommer att lägga till, pågår pynt och förberedelser. En gräsmatta har lagts ut på kajen och blommor har placerats ut längs gången där brudparet kommer att gå upp mot Slottet.

Blomsterdekorationerna har utformats så att de ska fånga det svenska midsommarljuset, och består bland annat av rosa rosor, pioner, luktärter, syrener och hortensior tillsammans med liljekonvaljer, brudslöja och riddarsporrar. Det är Kungliga hovstaternas florist Claes Carlsson som ligger bakom arrangemanget, med hjälp av ett 60-tal volontärer.

Samtliga blommor är rättvisemärkta. Victoria har också av miljöskäl undanbett sig fyrverkerier, konfetti och ballonger i samband med bröllopet.

Förberedelserna inför bröllopet har pågått under lång tid. Storkyrkan har genomgått en mångmiljonrenovering inför vigseln för att återställas till sin forna glans. Stora delar av Stockholm är avstängda i dag och stockholmarna såväl som tillresta turister uppmanas att ta tunnelbanan i stället för bil eller buss. Läs mer om trafiken här.

– Det här är det största arrangemanget som Sverige varit med om. Både i antalet personer som deltar och i pressuppbådet som bevakar, sade Richard Beck-Friis Häll, chef för kommendantstaben vid Kungliga slottet, vid en pressbriefing tidigare i veckan.

2300 journalister har ackrediterats till bröllopet, 700 av dem utländska.

Texten uppdateras fortlöpande

Karin Holmertz
karin.holmertz@sr.se

Läs mer om bröllopet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".