Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
STOCKHOLM

Snusk i restaurangkök allt vanligare

Publicerat onsdag 13 oktober 2010 kl 16.39
Dålig hygien har fått många krogar att tvingas stänga ner. Foto: JanErik Henriksson/Scanpix

Stockholm Stad har stängt rekordmånga krogar i år på grund av dålig hygien i köket. Dubbelt så många i år har stängt jämfört med i fjol.

Men exakt vad ökningen beror på är osäkert.

- Förr sa jag alltid att det var dålig kunskap men jag tror att man ska lägga till att det är nonchalans också. Jag tror att nonchalsen har ökat på restaurangerna, säger Lennart Norring som är enhetschef vid miljöförvaltningen i Stockholm stad.

Det finns 2 500 restauranger i Stockholm och 34 har hittills tvingats stänga i år på grund av snusk i köket.

- Först och främst är det rengöring, dåliga rutiner, egenkontrollen fungerar. Har man ingen bra egenkontroll så har man inga bra rutiner och då vet man inte hur man ska städa till exempel, säger Lennart Norring.

Jiagot Raij äger en restaurang på Södermalm i Stockholm. Han håller med att det är viktigt att följa rutiner.

- Bara man har rutiner och håller ordning på grejer så underlättar det.

Men en stängd restaurang kan få öppna igen.

- Dels ska de göra rent och ska dels ska de kunna uppdatera sina rutiner. De ska kunna visa för oss att de kan driva en restaurang. Sedan får de öppna igen, säger Lennart Norring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".