Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Utbildning ska förbättra för funktionshindrade

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 05.00
"Det kan handla om bemötandefrågor"
(1:47 min)

Många av dem som arbetar med funktionshindrade i Stockholm har inte tillräcklig utbildning. Det säger borgarrådet Ewa Samuelsson (KD), som lovar att personalen ska få utbildning.

– Ja, jag tror att det är den här utbildningsdelen som känns väldigt viktig, att vi så snabbt som möjligt nu 2011 sätter igång med det och ser till att fler får en grundutbildning. För det har med kvaliteten i omsorgen att göra, det har med tryggheten för enskilda personer, men också tryggheten för de som ska få vården och omsorgen, också inom det här området.

Och vad är det för kunskaper som saknas?

– Ja, det är egentligen många som inte har grundutbildningen, men det kan handla om bemötandefrågor som vi ser i alla kontakter människor emellan, så är det så att det nästan alltid lyfts upp just bemötandefrågan, och den måste ständigt vara levande. 

Så första frågan är utbildning för dem som på olika sätt jobbar med funktionshindrade?

– Ja, som en av de konkreta punkterna för där räknar jag med att vi ska kunna handfast sätta igång en sådan utbildning.

De som jobbar med funktionshindrade och inte har tillräcklig utbildning ska få det. Det är det första löftet från Ewa Samuelsson, nyss utnämnd till biträdande socialborgarråd med ansvar för frågor som rör just funktionshindrade och tillgänglighet.

Tidigare har det inte funnits någon tydligt politiskt ansvarig för de frågor som rör funktionshindrade i Stockholm, men det ändras alltså nu.

Ewa Samuelsson ska också ansvara för tillgänglighetsfrågor, som bland annat handlar om att stan ska vara tillgänglig för rörelsehindrade. De senaste tio åren har Stockholm satsat 100 miljoner kronor om året på tillgänglighet, men Ewa Samuelsson kan idag inte svara på om det blir så också i fortsättningen.

– Ja, hittills har vi ju som sagt satt av 100 miljoner, men då har det varit rent för fysiska  så att de pengar vi fortsättningsvis avsätter är ju mer bredare så att säga, men ändå ska ha en hög konkretionsnivå

Blir det mer än 100 miljoner om året?

– Det kan jag inte i dagsläget säga, vi kommer att presentera budgeten på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".