Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm/Örebro

Zethraeus får inte tidsbestämt

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 11.06
Tommy Zethraeus. Arkivfoto: Scanpix.

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus får avslag på sin begäran om tidsbestämt straff, beslutar Örebro tingsrätt. Den 9 december 1994 avlossade Zethraeus en salva från en AG 3:a rakt in i entrén på nattklubben Sturecompagniet i centrala Stockholm. Dörrvakterna hade vägrat släppa in honom och hans sällskap och slagsmål uppstod. Zethraeus hotade dörrvakterna att han skulle komma tillbaka och åkte och hämtade vapnet.

Efter en dramatisk polisjakt greps Zethraeus och hans kumpan och ställdes inför rätta. Hösten 1995 dömdes han till livstids fängelse för fyra mord och ett antal mordförsök.

Zethraeus har under större delen av sin tid i fängelse varit placerad på säkerhetsavdelning, där man sätter det mest svårhanterliga klientelet.

Han har flera gånger rapporterats för misskötsamhet och har också dömts för brott begångna inne på anstalten bland annat grovt vapenbrott, grov misshandel, stämpling till rån och grovt narkotikabrott med mera.

Under senare år har han skött sig väl och har bland annat drivit framgångsrika akademiska studier i psykologi.

Under förhandlingen i Örebro tingsrätt förklarade Zethraeus att han valde psykologi bland annat för att skaffa sig insikt om sin egen personlighet.

Det höga straffvärdet för de brott Zethraeus gjort sig skyldig till gör att han ännu inte kan få ett tidsbestämt straff, anser tingsrätten.

Därtill kommer att det är alltför svårt att göra någon bedömning av hans risk att återfalla i allvarlig brottslighet.

Redan i sitt förra avslag till Zethraeus framhävde tingsrätten det som Rättsmedicinalverket sagt i sitt yttrande, nämligen att Zethraeus borde få permissioner utan bevakning för att kunna visa att han kan sköta sig. Men Kriminalvården har inte tillåtit sådana permissioner. Tingsrätten skriver att detta medför en betydande osäkerhet när det gäller hans återfallsrisk.

TT

Fakta: Zethraeus

Tommy Zethraeus dömdes 1995 till livstids fängelse för att han i december 1994 sköt ihjäl fyra personer utanför restaurangen Sturecompagniet vid Stureplan i Stockholm.

Svea hovrätt fann det klart att Zethraeus sköt 20 skott med avsikt att döda. Zethraeus dömdes av Svea hovrätt för alla fyra morden och för ett antal mordförsök. Högsta domstolen valde att inte ompröva hans dom.

Han har även dömts för att ha organiserat grov brottslighet inifrån fängelset Hall.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".