Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
STOCKHOLM

Skola, jobb och bostäder i den nya budgeten

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 14.29
1 av 3
Under förmiddagen presenterades budgetförslaget för 2011. Foto: Erika Sjöö/Radio Stockholm
2 av 3
Lotta Edholm som är folkpartistiskt skolborgarråd vill bygga ut skola och förskola. Foto: Erika Sjöö/Stockholmsnytt
3 av 3
Från vänster: Eva Samuelsson, (KD), Lotta Edholm (FP), Sten Nordin (M) och Per Ankersjö (C). Foto: Erika Sjöö/Radio Stockholm

Den borgerliga majoriteten i Stockholms stad presenterade idag sin budget för nästa år. En av de svåraste uppgifterna blir att klara bostadsbyggandet.

Invånarna i Stockholm beräknas passera 900 000 den här mandatperioden, det  betyder bland annat att 60 000 nya invånare ska dela på 15 000 nya lägenheter.

Sten Nordin som är moderat finansborgarråd vill satsa hårt på bostadsbyggande i Stockholms stad.

– Det är viktigt att alla kommuner i regionen tar ansvar för bostadsbyggandet. Vi går ju in i en fjärde mandatperiod nu med högt bostadsbyggande i Stockholms stad men det räcker inte. Det kräver att alla andra kommuner satsar hårt på bostadsbyggandet, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Men även om det finns planer för ett antal nya bostäder så känns det som om bostäderna kommer något senare än invånarna?

– Det är inte alldeles enkelt att planera befolkningstillväxten men nu vet vi att vi har en hög tillväxt framför oss och vi har på ett bättre sätt upparbetat hela maskineriet för bostadsbyggandet, att vi får fram planer, mark, att byggherrarna verkligen är på tå när det gäller att bygga nya bostäder. Så på det sättet är vi väl rustade, säger finansborgarrådet Sten Nordin.

Efter den kraftiga svackan i ekonomin går företagen bättre och fler får jobb. Jämfört med i år ökar inkomsten med runt 1, 3 miljarder till 38 miljarder. Pengarna ska räcka till trafik, miljö, tillgänglighet, äldre och skola.

Kommunalskatten blir oförändrad 2011 men Sten Nordin är inte främmande för att sänka skatten om stadens finanser tillåter det.

Lotta Edholm som är folkpartistiskt skolborgarråd vill bygga ut skola och förskola. Det råder brist på förskolor i Stockholm och ett ökande antalet invånare gör att efterfrågan på förskolor blir större.

– Vi måste nu lägga in en övre växel i de här frågorna. Både när det gäller utbyggnad av förskola och skola. Stockholm växer fortare än vad vi trodde för bara några år sedan, säger hon.

Socialdemokraterna är måttligt imponerade av dagens presentation. Carin Jämtin som är socialdemokratiskt oppositionsråd tycker att budgeten saknar visioner.

– Med de goda ekonomiska förutsättningar som finns så tycker jag att den här budgeten är visionslös, säger hon.

Vad saknar du?

– Jag saknar satsningar på utbildningssidan som satsningar på kvalitén i skolan och jag saknar satsningar på miljöområdet, säger Carin Jämtin.

                                                                                Erik Andersson
                                                                            
erik.andersson@sr.seFråga

Budgetförslag 2011

  • Bakom budgeten för Stockholm stad står majoritetspartierna Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna.
  • Under mandatperioden ska det byggas minst 15 000 nya bostäder, både hyresrätter, bostadsrätter och studentbostäder.
  • 92 miljoner kronor ska avsättas för ett bullerskydd längs Nynäsvägen.
  • Skatterna ska vara fortsatt oförändrade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".