Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Skärpta krav på mäklare

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 15.55
Blir skyldiga att redovisa alla bud.

Nya regler för fastighetsmäklare föreslås i en proposition från regeringen. En viktig förändring jämfört med nuvarande lag är att mäklarna får större möjlighet att ägna sig åt sidoverksamheter.

Nya regler för fastighetsmäklare föreslås gälla från den 1 juli nästa år enligt en proposition från regeringen. Fastighetsmäklarens roll som en opartisk mellanman mellan köpare och säljare ska bli tydligare.

Mäklarens uppdragsgivare, som normalt är säljaren, ska kunna lita på att han tillvaratar säljarens intressen. Men även den som är spekulant på bostaden ska kunna utgå ifrån att mäklaren inte gynnar någon annan på hans eller hennes bekostnad.

Mäklaren föreslås också bli skyldig att föra anteckningar över uppdraget samt upprätta en förteckning över de anbud som lämnats. Den dokumentationen ska lämnas till både säljaren och köparen.

Mäklaren förbjuds också att själv, eller låta någon närstående, gå in som köpare av en fastighet som han förmedlar.

Mäklaren är också skyldig att skriftligt informera om köparens ansvar att undersöka fastigheten och också uppgifter om till exempel gemensamma anläggningar och driftskostnader, servitut, inteckningar och annat som belastar fastigheten. Allt för att öka tryggheten vid bostadsaffärer, för de flesta den största affären i livet.

Varje år säljs över 100 000 villor och bostadsrätter för mer än 200 miljarder kronor.

TT

Fakta: Ersätter lag från 1995

Den nya mäklarlagen föreslås ersätta 1995 års fastighetsmäklarlag.

Mäklare som bryter mot lagen kan, förutom i gällande lag, också bestraffas med en erinran.

De möjligheter till bestraffningar som nu finns för mäklare som bryter mot lagen - återkallelser av mäklarens registrering och varning - kompletteras med en erinran när mäklaren handlat olämpligt men ändå inte alltför klandervärt.

Källa: Regeringens proposition (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".