Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

För varmt i många kyldiskar

Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 11.08
För hög temperatur i många av mataffärernas kyldiskar
(1:10 min)
Livsmedelsverket ska kontrollera temperaturerna i kyldiskarna.

Temperaturen i kyldiskarna i många matbutiker är för hög, enligt Konsumentföreningen Stockholm. Temperaturen ligger ofta på åtta plusgrader i stället för fyra-fem, vilket gör att bakterierna ökar.

Avdelningschef Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm tror att det är pengar som styr.

– Alla våra nordiska länder på fyra-fem grader, det är ju väldigt välkänt. Jag tror att butikerna ser väldigt stora investeringsbehov och inte vill ta den kostnaden, säger hon.

– Kylan påverkar enormt. Tar man ned temperaturen så ökar hållbarheten och så får vi fräshare varor. Kött till exempel ska ju förvaras i max fyra grader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".