Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Vårdföretag krävs på miljoner

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 05.26
Avesina skickade falska fakturor
(1:46 min)
Företagets grunare Shori Sand har gjort sig oanträffbar. Arkivfoto: Scanpix.

Landstinget kräver företaget Avesina på drygt 2,1 miljoner kronor. Avesina drev tidigare Flyktingmedicinskt Centrum, men landstinget bröt avtalet efter att företaget systematiskt bluffat till sig för mycket pengar.

Trots många påminnelser har Avesina inte velat göra rätt för sig, säger Monika Lindell-Olsson på landstingets förvaltning.

– I de undersökningar vi gjorde efter att vi avslutade avtalet har vi kunnat se att det finns en systematik i att Avesina har fakturerat mera än de har registrerat. Vi har nog betalat mer till Avesina än vad vi egentligen har fått, säger Monika Lindell-Olsson.

Det var för nu nästan två år sedan som Socialstyrelsen riktade hårt kritik mot två av Avesinas flyktingmedicinska mottagningar, en i Rissne och en i Fittja, bland annat efter att hiv-prover förväxlats och feltolkats.

Efterhand visade Landstingets undersökning att Flyktingmedicinskt centrum dessutom under flera års tid systematiskt skickat fakturor för patientbesök som aldrig har ägt rum, och på så sätt lyckats få ut mer än 2 miljoner kronor för mycket.

Det handlar mellan 2007 och 2009 om ungefär 4 400 falska besök, som Avesina fått betalt för.

Företagets ledning med VD Shori Zand i spetsen har sen avtalet med Landstinget sades upp hela tiden dragit sig undan. Av mailkorrespondens som Radio Stockholm tagit del av framgår att företaget dels bytt namn och dels har ledningen lyckats undvika alla möten med landstingets tjänstemän.

– Flera möten har gjorts upp, och sedan har man lämnat återbud med kort varsel. Man skulle ha återkommit men har inte gjort det, Monika Lindell-Olsson.

Och så här har det fortsatt. Radio Stockholm har försökt nå Avesinas ledning utan att lyckas.

Detsamma gäller Landstinget som nu har tröttnat och kräver att drygt 2,1 miljoner kronor betalas tillbaka omgående. Frågan är bara hur stora chanserna är att pengarna betalas tillbaka.

– Jag vill inte spekulera i det, men jag tror vi har ganska stora möjligheter att få tillbaka pengarna. Det måste man ju tro, säger Monika Lindell-Olsson på Hälso- och Sjukvårdsnämndens förvaltning.

Detta har hänt

  • I januari 2009 ger landstinget i Stockholm vårdbolaget Avesina som driver Flyktingmedicinskt Centrum en månad på sig att rätta till de brister och fel som tidigare avslöjats. En av bristerna är att HIV-prover förväxlats och feltolkats.
  • Sedan Avesina tog över hörselvården i Stockholms län i början av 2009 har anmälningarna mot hörselvården ökat kraftigt.
  • I juni 2009 bryter landstinget avtalet med Avesina gällande Flyktingmedicinskt Centrum.
  • I juli 2009 riktar Socialstyrelsen allvarlig kritik mot Avesina efter att en läkare på en gynekologimottagning gjort sexuella närmanden mot flera patienter i samband med undersökning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".