Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Huddinge

Ny miljöskandal i Huddinge

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 06.38
Redan 2006 fick kommunen anmälan
(1:57 min)
1 av 4
Avfallsberg på området. Foto: Erika Sjöö/ Radio Stockholm SR
2 av 4
Olja rinner rakt ner i marken. Foto: Oscar Skagerlind/ Radio Stockholm SR
3 av 4
Oljerester i vattendrag och som riskerar att småningom nå Djupån. Foto: Erika Sjöö/ Radio Stockholm SR
4 av 4
Foto: Erika Sjöö/ Radio Stockholm SR

Bilskrotfirman Allbildelar anklagas för att för flera år sedan ha dumpat tusentals ton schaktmassor i ett kärr i området Gladökvarn. En del av massorna kan ha varit oljeförorenade.

– Kommunen fick en anmälan redan 2006 som man lämnade helt utan behandling, säger Vänsterpartiets oppositionsråd Dag Olausson som är kritisk till hur kommunen har hanterat ärendet.

Först två anmälningar och tre år senare åker miljöförvaltningen ut till området. Efter att kommunen inte hittat något att anmärka på kontaktar uppgiftslämnare istället Dag Olausson och miljöpartisten Marica Lindblad för att få hjälp att utreda frågan grundligt.

– Det var absolut inga problem att hitta det här området. Det var ju bara att stanna bilen och kliva ur, det här är ju verksamhet som kommunen inte kan ge tillstånd till, säger Marica Lindblad.

Allbildelars VD Rikard Hagström säger att någon dumpning inte skett före 2009.

– Vi köper marken 2008 och sedan är det förra hösten som vi börjar fylla ut vår industrimark, säger Rikard Hagström.

Enligt Marica Lindblad gjordes ingen besiktning av marken innan försäljningen.

– Det är ju också anmärkningsvärt, när man överlåter en stor fastighet utan att man inspekterar den på plats säger Marica Lindblad.

Dag Olausson säger att man fortfarande kan hitta oljerester på platsen.

– Pölar av oljerester har av någon täckts över med grus, men under gruset finns oljan kvar, säger Dag Olausson.

Åklagare har nu inlett en förundersökning om otillåten miljöverksamhet.

De provtagningar som gjorts på platsen har varit otillräckliga, menar Marica Lindblad.

– Ska man göra provtagningar måste de göras grundligt och de måste gå djupt ner. Jag har själv tittat i alla provgropar och såg att de var på sin höjd något över en meter. Så de provresultaten visar ju bara vad man hade fyllt på i de senare delen av de här schaktmassorna, inget om vad som ligger i botten, säger Marica Lindblad som är Miljöpartiets gruppledare i Huddinge.

Nej, provgropar måste vara betydligt djupare än så för att visa nåt av värde, hävdar Marica Lindblad. Den firma som – på uppdrag av Bilskrotfirman Allbildelar gjorde den första provtagningen – när som av en händelse vare sig Länsstyrelsen eller kommunen var med ansåg att ingen sanering behövde göras.

Ändå – och det är intressant – visade resultatet tydligt att halterna av de giftiga tungmetallerna bly, kvicksilver och det cancerogena ämnet PAH H överskred gällande gränser - och länsstyrelsen har därför krävt en ny bättre provtagning.

En sådan har gjorts – men svaren är ännu inte klara.

Miljöpartiets Marica Lindblad, är orolig för hur svårt förgiftad marken är – och speciellt att tusentals kubikmeter förorenade schaktmassor hamnat i ett kärr med direkt kontakt med omgivande vattendrag:

--Den står i direkt förbindelse med sjön Orlongen, och Orlongen omfattas av miljökvalitetsnormer, så det här är väldigt allvarligt, säger Marica Lindblad.

Fakta Metaller

  • Den svenska skogsmarkens innehåll av kvicksilver, bly och kadmium har ökat markant de senaste århundradena som en följd av stora metallutsläpp till luften både i Sverige och globalt.
  • Halterna av bly och kvicksilver är så höga att de kan påverka den mikrobiologiska aktiviteten i skogsmarken i stora delar av landet.
  • Den stora mängden av kvicksilver i marken är orsaken till att gädda och andra insjöfiskar numera innehåller så höga kvicksilverhalter att de inte bör ätas för ofta.

#link=229346#

Källa: Naturvårdsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".