Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arkelstens resor ingen muta

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 11.45
Inget tyder på att resorna inte var motiverade
(1:34 min)
Sofia Arkelsten har varit i rejält blåsväder.

Riksenheten mot korruption har beslutat att inte inleda någon förundersökning mot Moderaternas nya partisekreterare Sofia Arkelsten från Stockholm.

Gunnar Stetler anser det klarlagt att det inte finns något formellt hinder för riksdagsmän att göra studieresor och menar att dessa också har kunnat betalas av andra utanför riksdagen.

– Det är klarlagt att andra kan "bjuda" riksdagsmän på resor, men de måste vara sakligt motiverade, sade han och tog som exempel att resan exempelvis inte bör innehålla alltför stora nöjesinslag.

Åklagaren hävdar att inget kommit fram som ger anledning att anta att resorna inte varit sakligt motiverade för Sofia Arkelsten.

"Plats och sammanhang framstår också som sakligt motiverade", skriver Gunnar Stetler i sitt beslut.

Sofi Arkelsten anses inte heller ha tagit emot någon muta när hon fick låna en miljöbil gratis under en begränsad tid.

Åklagaren framhåller att gränsen mellan vad som är tillbörligt och inte tillbörligt inte alltid är glasklar. Han säger vidare att ett visst utrymme måste lämnas för beteenden som inte är straffbara.

Sofia Arkelsten vill inte låta sig intervjuas med anledning av åklagarens beslut. Hon skickar i stället ett uttalande via sin pressekreterare:

"Det är bra att åklagaren fattat ett beslut och jag välkomnar att vi gör en likartad bedömning. Jag har tidigare beklagat att det uppfattats som att jag påverkats på ett otillbörligt sätt."

TT

Kritiken mot Arkelsten

2007. En resa i februari till Tanzania betalades av RFSU.2008. En resa till Frankrike i maj betalades av Shell.

2008. Under några dagar körde Sofia Arkelsten runt i en BMW Hydrogen 7 utan att betala något. BMW hade i reklamsyfte kontaktat flera politiker och kändisar för att låta dem provköra bilen.2008. En resa till Finland i oktober betalades av Forum för energi.

2010. Under våren blev Sofia Arkelsten invald i styrelsen för det börsnoterade teknikkonsultföretaget Sweco. Hon lämnade uppdraget 27 oktober efter att Dagens Nyheter börjat fråga om det. Till TT har Arkelsten sagt att hon inte hade tiden och energin som krävdes för styrelseuppdraget.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".