Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Förskolan Lilla Ny tvingas stänga

Uppdaterat tisdag 1 mars 2011 kl 16.50
Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 10.01
Föräldrar lättade över beskedet
(1:50 min)
Barn på förskola leker barnen med trätåg. Foto: Tomas Oneborg /Scanpix.

Utbildningsnämnden har idag beslutat att återkalla tillståndet för förskolan Lilla Ny i Gamla stan i Stockholm. Förskolan får inte längre fortsätta driva sin verksamhet och beslutet gäller med omedelbar verkan.

Föräldrar har under en längre tid klagat på brister i förskolan – bland annat på att maten varit dålig, personalomsättningen för hög och säkerheten bristfällig. Veronica Selander Rosengren som haft sin 2-åriga dotter på Lilla Ny gläds över dagens beslut.

– Det har varit väldigt stormigt, väldigt oroligt. Det känns väldigt skönt att den här röriga tiden håller på att ta slut, säger Veronica Selander Rosengren.

Har du haft kontakt med andra föräldrar i dag?

– Ja vi har haft mycket kontakt i dag. De flesta är väldigt nöjda med Utbildningsnämndens beslut men självklart är det många som är oroliga för hur personalsituationen kommer att se att se ut på den nya förskolan, säger hon.

Folkpartistiska skolborgarrådet Lotta Edholm, som fattat beslutet, menar att utbildningsförvaltningen vidtagit vissa åtgärder för att missförhållanden på förskolor inte ska behöva finna – exempelvis har regelverket för tillståndsgivning skärpts.

Ändå öppnar Lotta Edholm upp för att regelverket kan behöva ses över ytterligare.

– Jag tror att vi behöver få fler inspektörer och det arbetet pågår just nu på utbildningsförvaltningen.

När blir det?

– Förhoppningsvis under våren. Vi håller på med en stor omorganisation just nu, sägger Lotta Edholm (FP).

För föräldrarna som har sina barn på Lilla Ny verkar situationen kunna lösa sig inom kort. Moderaternas ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd har beslutat att det ska öppnas en tillfällig förskola för 40 barn på Rosenlundsgatan på Södermalm. Den kommer senast öppna den 15 mars.

– Den här tillfälliga förskolan kommer att finnas på plats så länge som det krävs till det finns en permanent lösning, säger Christoffer Järkeborn (M).

Emelie Smedslund
emelie.smedslund@sr.se

Fredrik Eliasson
fredrik.eliasson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".