Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Brudpar krävs på svarta pengar

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 05.32
"Jag brukar be om en gåva"
(2:45 min)

Många vigselförrättare kräver pengar under bordet, visar en rundringning som Radio Stockholm har gjort. Trots att det är olagligt att ta ut ersättning för borgerliga vigslar är det flera vigselförrättare som gör det. Vissa kräver flera tusen kronor.

Radio Stockholms reporter utgav sig för att vara förlovad och frågade vad det skulle kosta att boka vigselförrättare i sommar.

– Det är väldigt olika. Men allt mellan någon tusenlapp upp till 5 000-6 000, svarade en kvinna.

För de högre priserna tillkommer extra tjänster som att ordna med musiken berättar hon. Men jag säger att jag bara vill ha ett personligt tal och undrar om det kostar tusen kronor.

– Nej, det är för lite. Det kan jag inte göra det på. Några tusenlappar sa jag. Mellan 2 000 och 3 500 kronor. Något sådant kan det hamna på. Det är ett enhetspris för bröllopskoordinationen. Jag kallar det bröllopskoordination.

Men att vara vigselförrättare är inget bröllopskoordinationsuppdrag. En annan vigselförrättare Radio Stockholm ringde begärde mellan 1 600 och 2 000 kronor. Och då ingick en personlig sång och en dikt. Sedan fanns det de som inte tog betalt men gärna tog emot en gåva:

– Jag brukar inte säga att det kostar någonting egentligen. Jag brukar be om en gåva och den gåvan tycker jag... eller önskar jag att den ska ligga kring 2 000 högst. Det är upp till brudparet förstås, säger en annan kvinnlig vigselförrättare.

Men Elisabeth Gummesson, jurist på Länsstyrelsen, säger att en gåva inte är något man ber om, utan något man får.

Men trots det finns det vigselförrättare som fortsätter att ta betalt.

– Länsstyrelsen är mycket tydlig och har gått ut till alla vigselförrättare att man har inte rätt att ta betalt att förrätta vigsel. Man har rätt att ta betalt för direkta kostnader som är förknippade med vigseluppdraget, till exempel resekostnader, säger Elisabeth Gummesson.

Länsstyrelsen känner till att det finns ett problem med vigselförrättare som tar betalt och skickade ut ett brev till alla länets vigselförrättare i slutet av januari. I brevet framgår det tydligt att förrättandet av vigsel är en myndighetsutövning man inte får ta betalt för. Men sen finns det vigselförrättare som fortsätter att ta betalt.

Så här lät det när Radio Stockholm senare ringer upp och konfronterar vigselförrättaren som begärt mellan 2 000-3 500 kronor.

– Jag tar aldrig betalt för vigslar. Det gör jag inte. Mina brudpar väljer andra saker utöver som inte har med vigseln att göra. Eller det har med vigseln att göra, men det är personliga saker så det är en annan sak.

Men hur mycket tid en vigselförrättare än lägger ner på att planera en vigsel får man inte ta betalt för annat än resekostnader säger Elisabeth Gummesson på Länsstyrelsen.

– Man får lägga till ceremoniella delar så länge det inte handlar om att blanda in olika religioner. Men man får inte ta betalt för det. Många vigselförrättare vill göra ett bra arbete och lägga ner tid på att förbereda sig, och de får de göra. Men de får inte ta betalt för det.

Samira Zayane
samira.zayane@sr.se

Fakta: Vigselförättare

  • En vigselförrättare är person som är behörig att förrätta vigsel. Vigselförrättaren planerar ceremonin tillsammans med paret.
  • En borgerlig vigselförrättare utses av Länsstyrelsen.
  • De vigselförrättare som Länsstyrelsen förordnar har rätt till ersättning med 110 kronor per tillfälle. För flera förrättningar samma dag ges ersättning med 110 kronor för den första och med 30 kronor för de därefter.

Källa: Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".