Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Södertälje

Minskad kriminalitet från gäng i Södertälje

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 16.30
"De är otroligt skärrade"
(2:27 min)
Oasen i Ronna där två bröder mördades förra sommaren. Tolv personer har häktats misstänkta för inblandning och det har lett till minskad aktivitet från det kriminella Södertäljenätverket, enligt polisen. Foto: Simon Paulin /SvD /Scanpix.

De kriminella gängen i Södertälje har minskat sin brottslighet sedan polisen för ungefär ett år sedan drog igång den största insatsen hittills mot organiserad brottslighet i staden.

Målet är att helt slå ut de kriminella nätverken och gängen har påverkats, säger Anders Göransson, spaningschef vid Södertäljepolisen.

– De är otroligt skärrade, kan man väl säga. Jag märker på dels de underrättelser som vi har, folk pratar ju vid sidan om i de här kretsarna också, vi får ju upplysningar. Men vi ser också hur folk försöker ta sig ut ur Sverige, hålla sig undan, man är inte lika brottsaktiv längre, utan man ligger och väntar helt enkelt, säger Anders Göransson.

Polismyndigheten har gått in med ett 60-tal poliser och dessutom ingår flera andra myndigheter i insatsen i Södertälje, som Skatteverket, Försäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten. Ett av resultaten är att tolv personer just nu sitter häktade misstänkta för inblandning i dubbelmordet på två bröder i Ronna förra sommaren.

Södertälje har bara det senaste året skakats av flera grova våldsdåd och kriminologen Jerzy Sarnecki säger att det är på det sättet som de kriminella gängen bygger sin makt.

– Mycket hänsynslöst, mycket grovt våld som till exempel att skjuta personer som i princip inte har någonting med saken att göra, gör att man skaffar sig något sorts våldskapital, man skapar rädsla, man skapar hos andra människor någon sorts känsla av att man har makt över staden och detta kan man i sin tur omsätta i pengar.

Kriminella gäng som X-team och Södertäljenätverket har bland annat ägnat sig åt utpressning och krävt beskyddarpengar av företagare. När Radio Stockholm besöker Södertälje märks att de kriminella gängen skapat rädsla i staden, även hos vanliga invånare som inte bor i de berörda stadsdelarna. Få vill uttala sig om gängen.

– Jag tror inte att någon vill bli indragen i någonting eller kopplas samman med någonting, så det är lika bra att inte yttra sig tycker jag, säger Nicole.

Även en vanlig medborgare som du?

– Ja, till och med jag.

Som känner att du är långt ifrån deras makt på något sätt eller deras värld?

– Ja, lika bra att hålla sig borta.

En som valt att prata och att gå till polisen är Mikael. Han har blivit utsatt för utpressning av Södertäljenätverket och flera gånger misshandlats. Men sedan de tolv häktades har det blivit bättre, berättar han.

– Det händer ingenting i Södertälje just nu. Det är jättelugnt, för det var de som förstörde för allihop, de som pressade, de som hotade folk, berättar Mikael för Radio Stockholm.

– Flera känner som jag, men de väntar bara på att andra ska prata.

Så alla väntar på någon annan?

– Ja, men jag tror att alla kommer att berätta... Till slut.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

i samarbete med P1 Morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".