Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

"Hesa Fredrik" testades

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 16.33
Folk uppmanas ringa om signalen inte hördes
(1:44 min)
Radio Stockholms reporter var i Lindvreten och vred om larmnykeln.

Idag testades ljudsignalen "Viktigt meddelande", eller "Hesa Fredrik" som den kallas i folkmun. Räddningsverket har tidigare uppmanat folk att lyssna lite extra efter signalen idag eftersom det är oklart om alla 700 sirener i länet verkligen fungerar.

– Det vi testar är att de här tyfonerna låter som de ska, hörs över de områden som de ska täcka in. Det handlar om att vi ska kunna varna allmänheten vid stora händelser där många kan komma till skada, säger stabsbefäl Henrik Nyman.

VMA-systemet kan användas för att varna vid olyckor och allvarliga händelser – som gift- eller gasutsläpp och bränder. Signalen testas fyra gånger varje år, nämligen klockan 15 den första måndagen i mars, juni, september och december.

Förra gången som provsignalen sändes fungerade inte högtalarna överallt i Stockholm. Därför uppmanades folk att rapportera till Räddningscentralen om det finns utomhussignaler som inte låter.

Signalen är en 7-sekunderston med 14 sekunders mellanrum. Larmet upprepas i minst 2 minuter. Signal "Faran över" ljuder med en 30-40 sekunders sammanhängande signal.

Hur vet man att det här larmet idag gick ut som det skulle?

– Ja, om man är van att höra tutandet i närheten så ska det ha tutat idag också. Annars kan man meddela det till oss, säger stabsbefäl Henrik Nyman.

Vad är det för fel det kan vara?

– Det kan vara allt från tekniskt fel på kompressorn eller ventilerna som styr. Det kan också vara åverkan i bland – att någon faktiskt har haft sönder dem med flit.

Har det ringt någon idag?

– Nej, men vi har vår växel öppen och kommer att hantera ärendena allt eftersom de kommer in.

Wivianne Svedberg
wivianne.svedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".