Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Maria Sveland får Roks kvinnopris

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 09.55
"Jag är glad och generad"
(1:33 min)
Maria Sveland kom ut med romanen "Att springa" i fjol. Foto: Anders Wiklund /Scanpix.

Författaren och debattören Maria Sveland från Stockholm får priset Årets kvinnogärning 2010, för sin bok "Att springa" som handlar om våld mot kvinnor. Priset delas ut av organisationen Roks.

– Jag är glad och lite generad. Är det några som gör otroliga gärningar varje dag så är det ju kvinnojoursmänniskorna, nämligen att ta hand om kvinnor och barn som tvingas fly hemifrån för att de är misshandlade. De är mina idoler och jag tycker att de är hjältar i vårt samhälle, säger en smickrad Maria Sveland.

I motivationen från organisationen Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) står bland annat att hon "med oavbrutet engagemang slåss för jämställdheten i samhället och knivskarpt och välartikulerat vågar kritisera det allra heligaste i vår patriarkala kultur".

– Nej, men jag skriver ju om det och skriver om det. Och det gör jag gärna. Det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och som jag aldrig slutar fundera på. Det finns så mycket att bli upprörd över när man läser en tidning eller ser på tv eller pratar runt omkring sig. Orättvisorna finns över allt, säger Maria Sveland.

Vilken är den mest akuta frågan när det gäller jämställdhet idag då?

– Den mest akuta skulla jag säga är våldet. I Sverige tror jag att det är 17 kvinnor per år ungefär som mördas av en man i en närstående relation. Det är så galet!

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se

Maria Svelands verk

Bibliografi:

  • Att springa (2010)
  • Min mormors historia (2009)
  • Bitterfittan (2007)
  • Tänk om, antologi (2007)

Radioproduktioner:

  • Heliga Familjen P1 (2009)
  • Som en hora P1 (2003)
  • Det skyldiga vårdbiträdet P1 (2002)
  • Är jag en människa? P1 (2001)
  • Våldtäkt enligt lagenP1 (1999)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".