Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Starka reaktioner mot språkförbud

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 16.05
Keolis: Tanken var att skapa trivsel.
(1:56 min)
1 av 2
Busschaufför Sergio Cevera DO-anmäler språkpolicyn. Foto: Ulf Bungerfeldt.
2 av 2
Keolis Helena Reinhagen säger att de lokala reglerna inte längre gäller. Foto: Ulf Bungerfeldt.

Bussföretaget Keolis krav att de anställda inte får prata annat än svenska på arbetet har under dagen mötts av kraftiga reaktioner från många håll. Busschaffören Sergio Cevera i Stockholm är en av dom som nu anmäler språkpolicyn till DO.

Sergio Cevera kommer från Italien och har jobbat tolv år på bland annat Keolis. Nu anmäler han företagets språkpolicy till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Jag är arg och irriterad. Det är nästan vansinnigt att sätta en gräns vilket språk man ska prata i rastlokalerna, säger Sergio Cevera.

Sergio Ceveras ilska och vrede över Keolis språkkrav, eller de företagsgemensamma trivselreglerna som företaget själva har kallat det, går inte att ta miste på.

Nu anmäler han Keolis riktlinjer till diskrimineringsombudsmannen, som kommer att granska det hela med stort intresse, enligt Lars Thonberg hos DO.

– Om det kommer in en sådan anmälan hit till oss ska vi titta närmare på det här men det låter konstigt tycker jag, säger Lars Thonberg, DO, Diskrimineringsombudsmannen.

Bussförarnas fack reagerar också med ilksa och förvåning idag rivselreglerna är. Osmo Virta, sektionsordförande vid Keolis Söderortsgarage i Liljeholmen sågar de så kallade trivselreglerna rätt av.

– Vi accepterar inte det här. Vi ser att vi kan prata på det språk som vi gör oss bäst förstådda med kamrater och vänner. Det ser vi inte som något märkvärdigt. Det märkvärdiga i så fall är företagets synsätt på det här, säger Osmo Virta, sektionsordförande vid Keolis Söderortsgarage i Liljeholmen.

Och bussföretaget Keolis har idag, som ett resultat av uppmärksamheten, agerat snabbt. Enligt företagets kommunikationschef Helena Reinhagen var det frågan om lokala regler bara i Jönköping som nu dragits in, och att det inte finns några såna trivseldirektiv kvar alls i Keolis.

– Tanken bakom den här olyckliga formuleringen i Jönköping var ju att skapa trivsel och gemenskap. Att ingen ska behöva känna sig utanför eller känna sig diskriminerad för att man inte kan delta i ett samtal. Men det gäller inte längre, säger Helena Reinhagen, kommunikationschef på Keolis.

Då är det alltså ok att prata ett annat språk sinsemellan t ex under lunchrasten?

– Det är ok, det är ok.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Fråga

Fakta: Keolis

  • Keolis Sverige har cirka 5 500 anställda.
  • 60-70 nationaliteter finns representerade.
  • Verksamheten består framför allt av busstrafik.

Källa: Keolis (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".