Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bostadsstiftelser bryter mot stadgar

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 17.20
Utsikt från lägenhet. Foto: Lars Pehrsson/Scanpix

Oväntat många bostadsstiftelser fick en plump i protokollet när Länsstyrelsens nyinredda tillsynsenhet granskade bostadsstiftelserna i regionen. Hela trettio procent av stiftelserna visade sig bryta systematiskt mot sina egna stadgar och delar därmed inte ut lägenheter till behövande personer, som stiftelsen tänkt.

– Det är mycket och det är allvarligt, då många kan gå miste om en lägenhet i bostadsbristens Stockholm på grund av de här - i många fall onödiga - avvikelserna, säger Mikael Wiman som är stiftelseexpert på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsens tillsynsenhet granskade alla 41 bostadsstiftelser som finns i Stockholm, Uppsala, Västmanland och Södermanlands län. 23 av de granskade bostadsstiftelserna finns i Stockholm och av dem får nära hälften, 10 stycken, kritik på en eller flera punkter.

– Många av de här stiftelserna bildades ju på den tidiga delen av 1900- talet, och bestämmelserna kan ju återspegla ett annat samhälle helt enkelt. Så det är inte så konstigt att dom är svåra att tillämpa en del av de här föreskrifterna. Då är det upp till styrelsen eller förvaltaren att de gör vad de kan för att modernisera sina regler.

Systrarna Elfvings stiftelse med 255 lägenheter i Alvik i västra Stockholm, är en av dom stiftelser som får kritik för att hyra ut till fel målgrupp. Enligt stadgarna ska lägenheterna gå till bildade, mindre bemedlade kvinnor, men ordföranden Inga-Britt Törnell medger att det är svårt att leva upp till de ålderstigna reglerna:

– Det är 70 år sedan husen färdigställdes, det är väl inte så dumt att börja tänka efter och det är möjligt att vi helt enkelt måste modernisera bestämmelserna, säger Inga-Britt Törnell.

Mikael Wiman säger att okunskap är den främsta anledningen till de brister man hittat, men det finns också misstankar om att stiftelserna medvetet bryter mot stadgarna:

– Vi inte utesluta att det förekommer, men då behöver vi tillgång till protokoll och annat som visar att man felaktigt gynnat någon som inte har rätt till att få en bostad.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".