Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stockholmare bland drabbade i Tokyo

Uppdaterat fredag 11 mars 2011 kl 16.56
Publicerat fredag 11 mars 2011 kl 15.24
"Vi har fått ett hundratal samtal"
(1:26 min)
Motorväg i Japan efter jordbävningen. Foto: AP

I Japan talas nu om hundratals döda efter tsunamin i morse. I landet finns också runt 1500 svenskar och svenska Utrikesdepartementet har idag fått ta emot många samtal från oroliga anhöriga. Radio Stockholm har talat med stockholmaren Stefan Gradin i Tokyo.

Stefan Gradin arbetar på IBM i Tokyo och var på jobbet när jordbävningen inträffade.

– Det skakade oerhört mycket och jag var ju livrädd naturligtvis. Instruktionen är ju att man ska ta sig till en öppen plats då, en park eller motsvarande. Så vi gick ju emot en park och det såg vi ju att resten av stan gick ju också till parker. Alla var utrymda och tvingades att söka sig till andra ställen då, berättar han.

Hur såg det ut runt omkring dig?

– Det är väl det som är lite... fascinerande är kanske fel ord, men stan är helt oskadd förutom några äldre byggnader som har tagit skada då, men stan i stort ser ju ut som den brukar, så att säga. Det är ingen skada eller åverkan alls på husen. Tittar man på bilderna som man ser från Sendai som ligger en bit norr om Tokyo så är det ju någonting helt annat.

Hur känns det nu då, nu är det midnatt hos er och imorgon vet man mer om hur det här har drabbat landet?

– Jag kom precis hem och lägenheten var ju helt upp och nedvänd. Nu är det ganska lugnt, så man vet ju inte vad som kommer att hända om två, tre timmar. Ofta kommer det ett efterskalv ju, så vi får väl se vad som händer under natten här.

Känner du dig orolig?

– Ja, det känns ganska jobbigt faktiskt om jag ska vara helt ärlig.

Det har under dagen varit mycket svårt att få kontakt med Japan över telefon. Mobiltelefonätet har brutit ihop och det fasta nätet fungerar bara sporadiskt, därför har många oroliga hört av sig till UD berättar presschef Anders Jörle.

– Vi har fått ett hundratal samtal från oroliga anhöriga under dagen till vår konsulära enhet, och det är ju inte bara människor som befinner sig i Tokyo, utan många ringer också för att man hört talas om tsunamivarningar från andra delar av det här havsområdet.

Har ni fått in någon information om skadade svenskar eller försvunna svenskar?

– Att det skulle vara skadade svenskar det kan jag inte säga att det skulle vara så. Men det här är uppgifter som vi håller på att kontrollera hela tiden.

Vad ger ni för råd till de som står i väntan på att kanske resa till det här området?

– Ja, det är ju i Japan som infrastrukturen har påverkats allvarligt och dit kan man ju inte resa om till exempel flygplatserna inte fungerar. Det finns ju lite olika uppgifter om hur det är med flygplatserna i Tokyo-området och sen är de lokala förbindelserna dåliga, men det är ungefär vad som finns att säga just nu.

Hur ser du själv på det här som har hänt eller din roll på UD och omfattningen på den här jordbävningen och tsunamin?

– Ja, alltså... En personlig iakttagelse, jag var inblandad i operationerna kring den förra stora tsunamin, inte på UD då, men bilderna påminner skrämmande mycket om de bilder man såg då, säger Anders Jörle.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".