Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sollentuna

Markägare protesterar mot avgifter

Publicerat fredag 8 april 2011 kl 04.43
Höga vägavgifter i Väsjöstaden upprör
(1:35 min)

Sollentuna kommun beslöt i onsdags att gå vidare med planerna på en ny stadsdel i Sollentuna, den så kallade Väsjöstaden. Men de som äger marken kommer att överklaga beslutet så långt det går och överväger även att stämma kommunen för avtalsbrott. Det är bland annat höga vägavgifter som retat upp dem.

– Att kommunen då försöker köra upp oss på 400 000 och sen vägrar förklarar varför det blivit så dyrt gör oss mäkta irriterade, säger Mikael Wiberg, ordförande i Väsjö Tomtägarförening.

– Nu svänger vi då in på Väsjöbackens parkering.

Jag och Mikael Wiberg åker runt Väsjön för att få en uppfattning om kommunens byggplaner. Området som ska förtätas är uppdelat i nio etapper, och är tillsammans lika stort som Bromma flygplats.

Totalt ska 2 800 bostäder byggas, men de nu boende känner sig överkörda då de måste stå för stora delar av väg- och avstyckningskostnaderna. Kommunen menar dock att de hjälper markägarna genom att ge dem möjlighet att skjuta upp betalningen.

– Och den anståndsmöjligheten är till för dig som inte vill sälja, för den som inte vill bygga, för den som inte vill stycka av. Dem ska kunna få anstånd, och det anståndsförfarandet kommer vi vara väldigt generösa med, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i plan- och exploateringsutskottet.

Och samtidigt kommer boende med stora tomter, att tjäna stora pengar på att sälja sin avstyckade mark.

– Vi har ju en mycket tydlig majoritet för det här projektet, vi har ju tröskat det här i ganska många år och det har varit en god förankring i alla partigrupperna, säger Thomas Ardenfors (M).

Detaljplanen för Väsjöstaden väntas gå igenom på kommunfullmäktige den 13 april i år. Men de boende, kommer överklaga beslutet så långt de går.

– Sedan kommer vi i tomtägarföreningen, eller vi som drabbas rättare sagt av dom här vägavgifterna att se hur vi bäst går till väga, om vi får stämma kommunen rent juridiskt för avtalsbrott eller inte, säger Mikael Wiberg, ordförande i Väsjö Tomtägarförening.

Andreas Landmark
andreas.landmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".