Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen tar ansvar för svarta bostadsmarknaden

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 06.00
Det här är ett samhällsproblem och polisen bör ingripa
(1:58 min)
För många blir drömmen om en egen lägenhet aldrig verklighet Foto: Henrik Montgomery/ Scanpix

Den svarta bostadsmarknaden i Stockholm är stor, enligt organisationen Fastighetsägarna Stockholm. Men hur stor är det ingen som har tar reda på. Och ansvaret för att få stopp på att hyreskontrakt säljs verkar falla mellan alla stolar. Polisen prioriterar inte arbetet med sådana brott, enligt både organisationen Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen i Stockholm.

– Jag tror att det är för lågprioriterat hos polisen. Det här är ett samhällsproblem att det är så stor omfattning på svarta hyreskontrakt. Och polisen bör ingripa, men man gör inte det, säger Tore Ljungkvist, vice vd på Fastighetsägarna Stockholm

Det finns inga färska siffror på hur stor den svarta bostadsmarknaden i Stockholm är.

Fastighetsägarna Stockholm står för den senaste rapporten och den är hela fem år gammal. Då uppskatte fastighetsägare att det var pengar inblandade i så många som hälften av alla bostadsbyten i innerstan. I ytterstan trodde de att vart fjärde byte var olagligt, där den ena alltså betalade för bytet.

Men få fall anmäls till polisen. Säljare anmäler knappast eftersom de gör något olagligt. Att köpa är däremot inte olagligt, men köparen riskerar att bli av med sitt kontrakt om affären blir känd. I de fall där polisanmälningar görs kan bevisläget vara svårt, enligt polisen.

Christer Falk, polis i Stockholm city, som jobbar på avdelningen där de här fallen oftast kommer in beräknar att det de senaste åren bara har kommit in en handfull ärenden till dem. Och han tror att alla de lagts ned.

Beklagligt, tycker Tore Ljungkvist på Fastighetsägarna Stockholm.

Men vad har då deras organisation för ansvar och vad kan de göra för att handeln med svartkontrakt ska upphöra?

– Ja, vi gör det på olika vis. Vi skriver våra rapporter och talar om hur vi tycker att fastighetsägarna ska göra. Vi har uppvaktat Regeringen för att ta tag i det här med polisfrågan. Vi har skrivit artiklar och på möten talat om hur vi tycker att man ska göra. Men det klart att driva ärenden i Hyresnämnden för en fastighetägare mot en hyresgäst det kostar pengar och resultatet är osäkert, säger Tore Ljungkvist.

Tycker du att ni tar ert ansvar fullt ut?

– Ja, som det ser ut i dag tycker jag vi gör det. Får vi reda på att polisen har ett nyväckt intresse för frågan, då kommer vi att agera i konsekvens med det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".