Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vaxholm

Kommunen söker ny socialchef

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 16.44
Kommunchef ångrar inte avtal
(2:26 min)

Vaxholms kommun får nu se sig om efter en ny socialchef efter beskedet att Susanne Erixon, efter bara ett års anställning, säger upp sig. Hennes guldkantade anställning i kommunen har under året som gått fått mycket kritik

Den här gången måste nog anställningen förankras lite bättre hos oppositionen, enligt Per Törnvall, kommunchef i Vaxholm:

– Jag har ju uppenbarligen inte, med de förtroendevalda i kommunstyrelsen, skapat en enig bild över vad som är en riktig arbetsförutsättning och arbetsvillkor och det är det som vi måste gå till botten med och försöka lära. Och om möjligt skapa samförstånd för framtiden. Det är min förhoppning, för om vi inte lyckas med det och vi får återkommande händelser av det här slaget så kommer det att bli väldigt väldigt svårt för Vaxholm att behålla och attrahera nya kvalificerade, motiverade chefer, säger Per Törnvall.

Det är nu ett år sedan som Susanne Erixson från Göteborg anställdes som ny socialchef i Vaxholm.

Totalt nio personer sökte tjänsten, men hon var den mest meriterade enligt kommunchef Per Thörnvall, som var ensam ansvarig för tillsättningen.

Men under året som gått har socialchefens förmåner fått mycket kritik, bland annat har hon fått klippkort på flyget då hon pendlat till och från hemmet i Göteborg, kommunen har också stått för hennes hotellboende i Vaxholm.

Dessutom har hon fått ut över 100 000 kronor i övertidsersättning. Men Per Törnvall har inget att invända mot utformningen av socialchefens avtal - tvärtom.

– I ljuset av att socialtjänsten och socialnämnden förra året gjorde sitt absolut bästa resultat någonsin, att socialchefen lyckades förhandla om ett avtal som totalt sett leder till att kommunen sparar drygt tre miljoner kronor under en treårsperiod, så tycker jag att det var en väl gjord investering, säger Per Törnvall.

I måndags sa Susanne Erixon upp sig från jobbet som socialchef med motiveringen att hon inte längre orkar jobba i ständig motvind. På mötet med personalen ska kommunledningen, enligt uppgifter från socialdemokraterna, ha anklagat de anställda för att ha varit illojala och läckt uppgifter om socialchefens kontrakt till media.

Men det är något som kommunchef Per Törnvall helt tillbakavisar:

– Direkt efter inslaget som var igår på ABC-nyheterna, så tog jag direkt kontakt med Per Mosseby som är kommunalråd där jag meddelade honom att jag tog väldigt allvarligt på de misstankar som finns mot att jag, socialchefen, kommunledningen skulle ha bedrivit källforskning och jag uppmanade honom att sätta igång en utredning för att bringa klarhet om så har skett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".