Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Högstadieelever coachas i Upplands Väsby

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 11.29
Två gånger i veckan kommer coacherna till skolan
(1:44 min)
Studiecoach Petra Lindström och elev Oliver Krohn. Foto: Bonnie Halling/SR

Upplands Väsby har som första kommun i landet köpt in coachning för högstadieelever av ett privat företag. Skälet är att eleverna på så sätt kan motiveras till bättre studieresultat och betyg.

Det finns kritiska röster men 14-årige Oliver Krohn vid Runby skola är nöjd.

- Jag tycker det är jättebra för jag har inte bra betyg i matte. Det är viktigt att höja betygen för att kunna bli det man vill och komma in på rätt gymnasium.

Två gånger i veckan kommer coacherna till Runby skola för att föreläsa i studieteknik och studiemotivation.

Coacherna är själva högskolestudenterande och jobbar för ett privat företag och det är bra att coacherna är unga studenter, tycker Oliver Krohn.

- Jag tycker det är bra att det är de och inte någon lärare, de kan relatera till det man håller på med eftersom de inte är så gamla.

Projektet ska pågå under åtta veckor i två skolor i Upplands Väsby och kostar knappt 100 000 kronor. Sedan ska det utvärderas och därefter tas beslut om en eventuell fortsättning.

Johan Hjelmstrand moderat politiker i Upplands Väsby var den som tog initiativet till att anlita privata coacher.

- Det spelar inge roll hur bra läraen är om alla elever inte går till klassrummet. Vi gör den här satsningen för elever som riskerar att få IG och de som inte tycker att det är så roligt med skolan.  

Projektet är kritiserat. Lärarförbundet tycker att man istället borde anställa fler lärare och Rosanna Dinamarca som sitter i riksdagen för Vänsterpartiet är inne på samma linje.

- Det är faktiskt ett utryck för de nedskärningar man har gjort i skolan. Lärare har fått ett större elevantal och det är svårt för läraren att se varje elev. Det är där misslyckandet skett.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".