Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Klartecken för moské

Publicerat fredag 15 april 2011 kl 06.00
Ny stor moské i Skärholmen
(1:59 min)
Förslag på hur moskén i Skärholmen ska se ut. Bild: Lund och Valenin arkitektur och design.

Moskén i Skärholmen tog igår kväll ett steg närmare verklighet. En enig stadsdelsnämnd sa ja till en moské invid centrum. Av de många moskéerna som finns i länet så blir det här en av få som på utsidan ser ut som en moské.

Fikret Tümtürk, ordförande för Skärholmens islamiska kulturförening, är mycket glad åt planerna. Han visar upp platsen invid Skärholmsvägen, bara en kort promenad från centrum och tunnelbanan.

– Här ligger mosképlatsen. Det är bästa platsen för oss, säger Fikret Tümtürk.

Moskén som planeras här är tänkt att bli runt 3000 kvadratmeter och då ska den innehålla både ett aktivitetscenter med cafeteriaoch liknande och en moskédel med bönerum.

3000 kvadratmeter blir en betydande skillnad för moskébesökarna, i dag finns moskén på knappt 300 kvadratmeter i kontorslokaler mitt emot gymnasiet i skärholmen centrum. Vi ska besöka den för att se hur det ser ut där.

Eftermiddagsbönen är i full gång när vi kommer. I männens bönesal ber ett trettiotal personer på mattor som täcker hela golvet. Men på fredagar och högtider kommer det betydligt fler och då blir det så trångt att de måste använda trapphuset för att få plats, säger Fikret Tümtürk.

– Vi lägger ut mattor här ute i korridoren. Lokalen räcker inte, det är därför vi måste ta plats där också, berättar han.

Det var en enig stadsdelsnämnd som sa ja till moskén igår kväll. Med förbehållet att fler parkeringsplatser måste ordnas.

De 80 miljoner som de beräknar att moskén kommer kosta ska Skärholmens islamiska kulturförening samla in från muslimer både i Sverige och i Europa.

Även om det finns många moskéer i länet så är de flesta inhysta i andra lokaler, som på utsidan inte skvallrar om innehållet. Att få en ändamålsenligt byggd moské i Skärholmen ser Skärholmsbon Frida Laajab fram emot.

– Man känner att det här är en moské. Och det är en byggnad som man blir lite glad av, inte bara en vanlig lokal, vilken lokal som helst. Byggnaden har också en stor betydelse, säger Frida Laajab.

Bland de andra invånare i Skärholmen som vi möter verkar de flesta tycka att byggplanerna är bra.

– Det är väl bra för de som vill gå dit, ja, det känns bra, säger Paulina Chavez.

– Ja tror jag blir bra, det tror jag, säger Karin Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".