Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Södersjukhuset först med mobil vårdavdelning

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 16.10
"Lika bra vård som inne på sjukhuset"
(1:31 min)
En mobil vårdenhet placeras utanför Södersjukhuset. Foto: Bertil Ericson /Scanpix.

En mobil vårdavdelning, en avdelning på hjul, med åtta vårdplatser ska nu öka Södersjukhusets vårdplatskapacitet. Avdelningen blir den första i sitt slag i Europa, och tanken är att avlasta den stora bristen på vårdplatser i Stockholm.

– Vården blir lika bra som på en normal avdelning, säger Thomas Arnljot, verksamhetschef på Södersjukhuset.

– Tanken är att det inte ska vara nån skillnad. man kommer givetvis att märka att man är i en annan enhet till sjukhuset, men standarden är densamma, det är likadan utrustning och vi har van personal. Det är anställda som vanligtvis jobbar inne på sjukhuset som kommer att vara här säger Thomas Arnljot till Radio Stockholm.
Avdelningen kommer att vara öppen från klockan 21.00 på kvällen till klockan 15.00 dagen därpå. Det blir alltså patienter med en kort vårdtid som behöver observeras upp till ett halvt dygn, patienter som ska vidare till geriatriken eller patienter som ska läggas in på sjukhuset. Man kommer aldrig att vara här mer än en 15-16 timmar som mest.

– Man har ju talat om den akuta bristen på vårdplatser i Stockholm. Hur långt räcker dessa åtta platser egentligen?

– Nej, det är inte så många på det stora hela egentligen. Tanken med den här vårdavdelningen är att den ska vara som en brygga över till de tio nya vårdplatser som vi ska på på SöS under hösten.

Vi kommer att klara oss fram till semesterperioden då vi drar ner den ordninarie verksamheten här på sjukhuset, och då frigör vi platser den vägen, säger Thomas Arnljot.

– Det här är vårt bidrag på SöS för att försöka hjälpa till, och vi kommer att ha avdelningen kvar fram till och med sista juni.

– Det är alltså fråga om en ganska temporär lösning?

– Ja det är en helt temporär lösning som det var bestämt från början att vi skulle ha fram till sommaren.

– Kan du tänka dej göra det här igen?

– Vi får se hur det fungerar säger Thomas Arnljot. Hittills har det fungerat väldigt bra och jag kan se det här som en alternativ lösning när man får en akut platsbrist.

Reporter Samira Sayane, Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".