Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Värmdö

Många svartbyggen i skärgården

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 05.00
Svartbyggen i skärgården
(1:44 min)
1 av 4
Många bryggor kan vara svartbyggen. OBS! Bilden har inget samband med texten. Foto: Ulf Bungerfeldt, SR Stockholm
2 av 4
Det krävs dispens för att bygga ny brygga. OBS! Bryggorna på bilden har inget samband med texten. Foto: Ulf Bungerfeldt, SR Stockholm
3 av 4
Sjöbodar och bryggor ligger tätt. Foto: Ulf Bungerfeldt SR Stockholm
4 av 4
Många sjöbodar byggs om till lyxhus. OBS: Huset på bilden har inget samband med texten. Foto: Ulf Bungerfeldt, SR Stockholm

Många fastighetsägare struntar i att det krävs dispens från strandskyddet för att bygga en brygga eller inreda en sjöbod på sin strandtomt. Värst är läget i Värmdö kommun där det finns många svartbyggen längs vattnet. Kommunen har därför börjat använda särskilda strandskyddshandläggare med specialkunskaper.

Staffan Stafström på kommunens bygg- och miljökontor är säker på varför så många olagliga byggen sker just i Värmdö.

– Vi har väldigt många öar och mycket vatten. Vi brukar säga att det finns tiotusen öar i Värmdö kommun och omkring 300 mil kust. Självklart innebär det stor exponering ut mot stränderna, säger Staffan Stafström.

– Vad är det som byggs - vad hittar ni för nåt?

– Det absolut vanligaste svartbygget är sjöbodar, ofta inredda som nån sorts spa-anläggning, många badtunnor, väldigt stora brygganläggningar med stora soldäck. Idag har man inte bryggan primärt för att förtöja sin båt utan snarare för nån form av rekreation, säger Staffan Stafström till Radio Stockholm.

Den som vill snickra en ny brygga eller inreda sjöbod på sin strandtomt behöver dispens från strandskyddsbestämmelserna. Det gäller i alla kommuner, men hur mycket det fuskas varierar stort inom Stockholms län.

Österåkers och Vaxholms kommuner säger sig inte ha några akuta bekymmer, till skillnad från Värmdö där kommunen sedan snart två år tillbaka tre särskilda strandskyddshandläggare som ska bedöma de ansökningar som kommer in. Handläggarna är utbildade biologer i botten, vilket är ganska speciellt.

– Då kan de titta på ansökan både utifrån allemansrätten och utifrån växt- och djurlivet på den aktuella platsen. Det innebär att dispenserna blir bättre underbyggda , och dessutom kan vi upptäcka fler som struntar helt i att ansöka.  Vi hittar svartbyggda bryggor och annat här i kommunen mellan 40 och 50 gånger varje år, säger Staffan Stafström.

Tror du att ni nånsin blir kvitt den här typen av svartbyggen i skärgården?

– Jag hoppas det, men jag tror att det kan var svårt.

– Pratar vi möjligen om ett antal år framöver?

– Jag skulle nog säga ett antal år, kanske till och med längre tid än så, säger Staffan Stafström, enhetschef på Värmdö kommuns bygg- och miljökontor till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".