Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Upplands Väsby

Planerna för Väsby sjöstad väcker protester

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 17.01
"Om inte skogen fanns skulle jag inte kunna bo här"
(1:37 min)
Pelle Nordmalm, Naturskyddsföreningen, Kristina Lenman, Aktionsgruppen Rädda Runbyskogen och Erik Hultqvist, Socialdemokraterna, vill ha en folkomröstning om Väsby sjöstad. Foto: Hugo Lavett /SR.

Planerna för bostadsområdet Väsby sjöstad, beläget vid Mälaren i Runbyskogen i Upplands Väsby, kommer bara längre och längre. Den nya stadsdelen är tänkt att bestå av cirka 3000 bostäder, men nu har en aktionsgrupp startats med ett enda mål – att få till en folkomröstning som kan rädda Runbyskogen.

För Kristina Lenman är skogen viktig.

– Ja, om inte skogen fanns, då skulle inte jag kunna bo här. Jag kommer från Arvidsjaur och är van vid stora skogar, tystnaden. Att lyssna på tystnaden, det är helt fascinerande.

Nu planerar Upplands Väsby 3000 bostäder, både villor och flerfamiljshus, i Runbyskogen vid Mälaren. Det har varit på gång i några år men planerna blir mer och mer detaljerade. Kristina Lenman känner att hon måste göra något och har tagit initiativ till en kommunal folkomröstning.

– Vi är hoppfulla. Jag var med och räddade fjällskogen på 80-talet, det här ska vi fixa.

Moderaterna som styr kommunen vann ju valet i höstas, kan man inte se det som en slags folkomröstning?

– Ja, men vi vet också att det var många moderater som, och även andra från alliansen, som röstade mot sitt parti i den här frågan. Det har visat sig att Miljöpartiet gick starkt framåt till exempel. Vi är säkra på att vi har folkets stöd.

Det nya planförslag som lagt fram står att läsa att en ny stadsdel vid Mälaren är av strategiskt värde som "ett sätt att förändra bilden av kommunen, locka nya invånare och göra rekreationsvärden tillgängliga för kommunens och regionens invånare."

Naturskyddsföreningens Pelle Nordmalm är också engagerad i frågan. Han menar att kommunens planer på den nya stadsdelen inte gått för långt för att räddas av en folkömröstning.

– Om den här majoriteten vill driva igenom planen så har de möjlighet att göra det under den här mandatperioden, så därför står vårt hopp till att få till stånd en folkomröstning och att folk säger nej till det här.

Men moderaten Jan Holmberg, som är ordförande i kommunstyrelsen i Upplands Väsby, tycker inte att det behövs någon folkomröstning. Han menar att invånarna redan i och med valet i höstas sade ja till projektet, när de valde Moderaterna.

– Det är ett fint naturskönt område, med mängder av skog, och det vi vill är att på fem procent av det här området, bygga Väsby sjöstad, någonting som Väsbyborna efterfrågar.

Men det finns ju en hel del kritik mot det här bygget, vilka är fördelarna enligt dig?

– Fördelarna är ju som vi har upplevt ifrån bostadsmarknaden, att folk vill bo sjönära. Det kan du fråga vem som helst som idag vill etablera sig, man vill ha sjöutsikt. Vi har ett önskemål om att få växa från vår kommun och då har man inte från marknaden visat något intresse för att bygga centralt, utan man säger "vi är intresserade av att bygga i Upplands Väsby, men vi vill också bygga där det är attraktivt att bo" och det upplever vi då är Väsby sjöstad.

Hugo Lavett
hugo.lavett@sr.se

Wivianne Svedberg
wivianne.svedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".