Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Ingen fara för magparasit i Stockholms vatten

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 17.07
Mycket osannolikt att Stockholm skulle drabbas
(1:47 min)
Stor åtgång på mineralvatten i Skellefteå.

Parasiten Cryptosporidium, som orsakar magsjuka, har lett till stora problem i Östersund när den spridits med dricksvattnet och nu tror man att även Skellefteå kan vara drabbat. Men att samma sak skulle kunna hända här är inte sannolikt, säger Johanna Ansker, enhetschef vid Stockholm vatten.

– Vi bedömer inte som att det nu skulle vara någon större risk för stockholmarna eller att det skulle kunna vara någon stor risk att det skulle kunna hända här. Utan det bedömer vi som mycket osannolikt, säger Johanna Ansker, enhetschef för processutveckling vid vattenverken, Stockholm vatten.

Stockholm vatten har två vattenreningsverk vid Mälaren: Norsborg och Lovö vattenverk. Stora mängder vatten tas från Mälaren, renas och går ut som dricksvatten till Stockholmarna.

Norsborgs vattenverk använder sig bland annat av naturlig reningsteknik, genom att låta vatten filtreras genom en grusås. På Lovö vattenverk finns också UV-ljus, men UV-ljus är inte det enda sättet att få bort t ex parasiten Cryptosporidium, säger Johanna Ansker.

– Det är väl kanske lite olyckligt att det framställts som att UV är det enda sättet för så är det ju inte riktigt. man kan ha jättebra rening även om man inte har UV-ljus. Det är ju inte ett filter utan UV-ljus som man använder sig av, som man bestrålar vattnet med, säger Johanna Ansker, enhetschef för processutveckling vid vattenverken, Stockholm vatten.

Det finns tre stora leverantörer av dricksvatten i länet. Förutom Stockholm vatten finns Telge Nät som levererar dricksvatten i Södertäljeområdet och Norrvatten som renar vattnet i dom norra länsdelarna.

Telge Nät filtrerar och renar sitt vatten naturligt genom en stor grusås - men de har också UV-ljus i delar av vattennätet - och nästa år ska huvudanläggningen i Djupdal ha UV-ljus installerat.

Även Norrvatten renar sitt vatten med UV-ljus.

Men Johanna Ansker litar på att vattnet blir renat vid Norsborgs vattenverk utan UV-ljus.

– Vi förlitar oss på reningsteknik och bedömer dom som väldigt bra. Den är robust och den är väldigt tålig. Långsamfilter har funnits i 150 - 200 år, så det är en väl beprövad metod, säger Johanna Ansker, enhetschef för processutveckling vid vattenverken, Stockholm vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".