Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Södertälje

Fastighetsägare kan få betala för vägar

Publicerat söndag 24 april 2011 kl 10.55
Gatukostnader i Södertälje
(1:45 min)

Det kan bli vanligare att fastighetsägare i Södertälje får vara med och betala när vägar byggs ut eller rustas upp. Kommunen har sett över frågan och tänker införa en policy för hur gatukostnaderna kan tas ut.

Problemet med vem som ska betala när vägar byggs ut eller rustas upp uppstår främst när tidigare fritidshusområden förtätas och blir mer permanentbebodda.

Då behövs ofta en bättre väg och har gatan kommunalt huvudmannaskap, så har kommunen rätt att ta ut kostnader för ombyggnaden av gatan. Och frågan blir desto mer aktuell i och med att den nya Plan- och bygglagen kommer att tillåta planer med blandat huvudmannaskap

Det har tidigare inte funnits någon egentlig policy för hur kostnaderna ska fördelas. Vägarna i Södertälje har varit antingen kommunala eller enskilda. De flesta vägar i själva stan är kommunala. Men på några ställen, bland annat i Pershagen och i Brunnsäng, har gatukostnad tagits ut.

Hittills har det inte varit aktuellt att rusta upp eller bygga ut gator i områden där det det redan finns privata fastighetsägare.

Men konflikter har uppstått. I ett område valde kommunen att bara göra en plan för den kommunalt ägda marken, de privata fastighetsägarna protesterade kraftigt mot att de skulle bli tuvungna att betala gatukostnader.

Men nu sätter kommunen ner foten. Samhällsbyggnadskontorets tjänstemän föreslår att gator ska ha kommunalt huvudmannaskap när man bygger I eller i anslutning till tätbebyggt område - men det ska också gå att göra undantag.

I områden som byter karaktär från fritidshusområde till permanentbebodda områden, ska vägarna vara enskilda även in fortsättningen. Men huvudgator i sådana områden bör ha kommunalt huvudmannaskap.

Hur ska då kostnaderna fördelas? Ja enligt förslaget ska de som redan bor i ett område betala mindre än de nytillkomna fastigheterna. Kommunstyrelsen diskuterar frågan om gatukostnaderna vid sitt nästa sammanträde, den 27 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".