Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

25 år sedan Tjernobylolyckan

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 11.26
Om morgonen när det osannolika inträffade
(2:06 min)
Sarkofagen över reaktor 4 i Tjernobyl. Ledningarna är kapade och hänger lösa från kraftledningarna. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

I dag tisdag är det 25 år sedan kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl. Två dagar efter olyckan nådde det radioaktiva molnet Östersjökusten och det var vid Forsmarks kärnkraftsverk som det upptäcktes att något hade hänt.

– Jag åt frukost lite extra tidigt den morgonen eftersom jag pendlade från Uppsala och borstade tänderna efter frukosten i ett tvättrum på gränsen till det kontrollerade området på Forsmark, berättar Cliff Robinson som då arbetade på Forsmakr om morgonen då han precis skulle gå på sitt arbetspass, och fortsätter:

– Och när man går ut från tvättrummet så avsöks man i en monitor eftersom man skulle kunna komma ifrån den kontrollerade området. Och den här morgonen gick larmet för jag var kontaminerad.

– Det var totalt oväntat eftersom jag inte ens varit inne på kärnkraftverket!

Säkerhetspersonal tillkallades och först trodde man att radioaktiviteten på Cliff Robinson kom från Forsmark.

Radio Uppland blev först i världen med att rapportera att något hade hänt. Så här lät det i Upplandsnytt kl. 11.25 den måndagen:

– Här är Radio Uppland med en extrasändning. Larm har utgått från Forsmarksverket efter det att man uppmätt små mängder radioaktivitet utanför anläggningen.

Kärnkraftverket i Forsmark evakuerades. Ganska snart kunde det dock konstateras att utsläppet av radioaktivitet kom utifrån och inte från Forsmark.

Men det var först på kvällen samma dag som de sovjetiska myndigheterna medgav att en reaktorolycka hade inträffat vid kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina.

– Den sovjetiska regeringen har idag bekräftat det man i Sverige redan befarat att en kärnkraftsolycka ägt rum, rapporterade Sveriges Radios korrespondent i Moskva Elisabet Hedborg då.

Senare kom flera mätningar som visade hur det radioaktiva nedfallet drabbat Sverige. Främst var det Norrlandskusten och Västerbottens inland som drabbades men också Uppland och särskilt Norduppland.

Många minns vilka konsekvenser detta fick för lantbruket, jakten och svampplockning.

– Vi hade lantbruk då och jag minns hur vi inte fick släppa ut korna. Det var ju långt borta men visst kändes det otäckt, säger Anita Gunnarsson från Vendel.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".