Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dödliga våldet minskar kraftigt

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 11.31
Markant minskning av dödligt våld i Stockholms län
(1:46 min)

Antalet fall av dödligt våld minskar i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet,  Brå. Framför allt är det vissa typer av dödligt våld som minskar.

Brottsförebyggande rådet har granskat domar som gäller bland annat mord, dråp och misshandel som lett till dödsfall från 1990- och 2000-talet, och kommer fram till att det varit en kraftig minskning - under de två decennierna handlar det om en minskning på ungefär 25 procent.

Under 1990-talet föll i snitt runt 100 personer om året offer för dödligt våld, under 2000-talet hamnar siffran på runt 90 personer om året.

Minskningen är enligt Brå särskilt tydlig i Stockholms län, som tidigare haft en tydlig överrepresentation av dödligt våld sett till befolkningen i länet, men den har nu sjunkit och ligger i stort sett i nivå med resten av landet.

Dödligt våld mot barn i landet har minskat kraftigt - det handlar om en halvering från 1990- till 2000-talet, något Brå tror kan bero på att bättre hjälp till psykiskt sjuka och deprimerade föräldrar och även bättre insatser riktade mot familjer där det pågår barnmisshandel.

I många fall av dödligt våld har offret eller förövaren ett alkoholmissbruk och där pekar Brå på att alkoholvanorna i Sverige förändrats, spritförsäljningen har till exempel minskat.

Brå nämner också bättre sjukvård som en förklaring till att fler som utsatts för grovt våld överlever.

En form av dödligt våld ökar och det är den som har koppling till kriminella konflikter - narkotikauppgörelser eller mord som sker mellan kriminella gäng. Men den ökningen är inte tillräckligt kraftig för att dra upp statistiken totalt sett, enligt Brå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".