Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

80 ska bort från postens Tomteboda

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 05.00
"Ingen slump att svagare grupper drabbas"
(1:48 min)
En fjärdedel av Sveriges brevvolym passerar Postterminalen i Årsta. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Minskade postmängder och en ny effektiv postsorteringsmaskin på terminalen i Årsta gör nu att Postens ledning  planerar att minska antalet anställda vid postterminalen i Tomteboda med nästan en tredjedel av de anställda. Det lokala Sekofacket menar att det är med avsikt att det är just i Tomteboda som nedskärningarna sker.

– Här jobbar nu äldre människor, och folk med invandrarbakgrund. De två grupperna är de svaga i samhället, säger Keshii Pelao Nathanael, klubbordförande för Sekofacket på Tomteboda.

Han är  lokal fackordförande för Seko Posten på Tomtebodaterminalen och helt klart bekymrad för sina medlemmar.

Enligt planerna ska antalet anställda vid Tomteboda-terminalen minska från dagens 250 till 170.

– De som är övertaliga här, och som riskerar att hamna i kläm, är inte de mest stridbara som är bra på att göra sin röst hörd, säger han.

– Det är påfallande många äldre, ofta också med rötter utomlands, säger Keshii Pelao Nathanael.

Själva personalminskningen är både fack och företagsledning överens om. Minskade postmängder överlag, och en ny högeffektiv postsorteringsmaskin på terminalen i Årsta har gjort att personalbehovet minskat.

– Men övertaligheten borde fördelas jämnare, också till Årsta. Om var tredje anställd ska tvingas bort bara från Tomteboda, kommer det slå alldeles snett, säger Keshii Pelao Nathanael.

– De som får sluta kommer inte att få möjlighet att komma in på arbetsmarknaden igen, eftersom de flesta är över 50 år.

Sune Blomqvist på Seko-facket är den som skött förhandlingarna med Postens ledning. Han förstår upprördheten i Tomteboda, men det här är tyvärr enda framkomliga vägen, säger han.

– Ja, vi har suttit ett antal gånger med Posten, och deras enda väg har varit att låta Tomteboda-terminalen ta all övertalighet i samband med de förändringar som Posten gör i Stockholm, säger han.

Har inte ni från fackets sida haft något att sätta emot då?

– Nej, inte eftersom det är arbetsgivaren som i sista änden fattar beslut. Då behöver de inte rätta sig efter vårt förslag, där vi ville att övertaligheten också skulle tas ut på Årsta, som är den andra brevterminalen i regionen, säger Sune Blomqvist till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".