Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjöbergs avslöjande väcker debatt

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 16.36
Sjöberg efterlyser noggrannare kontroller
(2:33 min)
Patrik Sjöberg berättar om övergrepp. Foto: Niklar Larsson/Scanpix.

Höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöbergs avslöjande hur han som ung pojke blev sexuellt utnyttjad av sin tränare har startat en debatt hur man ska förhindra att ledare utnyttja barn och ungdomar.

– Det räcker ju att en kommer in, en som Viljo har ju förstört så otroligt mycket för så många killar. Att ha ett utdrag från polisregistret borde ju vara någonting att starta med i alla fall. Det är ju ingen garanti men det borde vara ett minikrav i all fall, säger Patrik Sjöberg.

I sin självbiografi "Det du inte såg" berättar Patric Sjöberg hur han blev sexuellt utnyttjad av den numera avlidne friidrottstränaren Viljo Nousiainen och fler har trätt fram och berättat att de varit med om samma sak.

Justitieminister Beatrice Ask (M) säger till TT att utdrag från belastningsregistret inte är en lösning, utan att vuxna måste bli mer vaksamma och vågar agera när något inte verkar vara som det ska.

Från Riksidrottsförbundets sida har man tagit fram riktlinjer för hur man ska göra om man misstänker att någon utsätts för sexuella övergrepp och vad man kan göra i förebyggande syfte, säger Peter Larsson som är ordförande i Stockholms Idrottsförbund.

– Alla vet att det har funnits och det är ju därför som policyn och riktlinjer tagits fram. Det är därför som samarbetet med Barnombudsmannen blivit starkt men även med andra ideella organisationer. Och att vi framförallt beväpnar våra idrottsledare med rätt tankesätt och hur man ska tidigt upptäcka sådant här, säger Peter Larsson, ordförande i Stockholms Idrottsförbund.

I Stockholms län finns det mer än 100 000 idrottsledare. Det finns inga studier om hur vanligt det är med sexuella övergrepp inom idrottsvärlden, men Rolf Carlson, forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, tror att problemet är vanligare inom idrottsrörelsen än på andra håll, på grund av den ofta starka ömsesidiga beroendeställningen mellan tränaren och ungdomarna.

– Det tror jag definitivt och just av det skälet. Jag har svårt för att tänka mig någon annan social institution där det skulle kunna vara en lika stark koppling. Möjligen inom musikens värld, det känner jag inte till, men idrotten på det viset är så specifikt, säger Rolf Carlson, forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Patrik Sjöberg vet att det är mycket svårt att prata om såna här saker men uppmanar ändå barn och ungdomar att inte vara rädd för det.

– Försök att hitta någon du litar på och prata om det. Det kanske inte är mamma, det kanske inte är pappa, det kanske inte är... utan det behöver bara vara någon som du nämner det för. Och det är ju inte ditt eget fel, det är inget att skämmas för. Det är en vuxen människa som är sjuk som har gjort något, och det är itne ditt eget fel, säger Patrik Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".