Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Haninge

Militärövning får kritik

Publicerat fredag 29 april 2011 kl 04.51
"Särskilt märkligt göra övningen på våren"
(2:04 min)
I skärgården utanför Haninge ska övningen göras men kritiker menar att den kommer att störa djurlivet. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Försvaret ska öva med skarpa sjunkbomber i Haninge skärgård på måndag. Men redan nu får övningen kritik för att hota djurlivet i området.

– Jag tycker att det är väldigt märkligt att man väljer att göra en sådan här övning med skarp ammunition under just den här tiden på året, när havet är djurens barnkammare, säger Gustav Andersson, centerpartistiskt miljö- och skärgårdslandstingsråd.

Vilken påverkan skulle djurlivet kunna få där?

– Djur i havsmiljö i allmänhet har god hörsel. Och därför kan det här bli starkt störande, eftersom ljud sprider sig långt under vatten. Man vet från tidigare övningar finns det exempel på att fiskbestånd har försvunnit under en tidsrymd av fem år efter liknande störningar som det här kan handla om, säger han.

Det är den försvarets fjärde sjöstridsflottilj som ska öva med skarpa sjunkbomber, sådana som används när man jagar u-båt. Övningen kommer göras utanför Nåttarö och Huvudskär.

Men Länsstyrelsen i Stockholm avråder dem från att göra övningen så som det är tänkt.

De vill att övningen ska göras längre från Huvudskär, eftersom det är ett skyddat naturområde där det finns gråsäl, och nu under våren finns där också vandringslax och häckande sjöfåglar som kan störas.

Men Robin von Euler, som är informationschef för Fjärde sjöstridsflottiljen, säger att de är tillräckligt långt från huvudskär. Och att de innan övningen kommer släppa en mindre vaningsladdning så att de skrämmer bort sälar och andra djur.

Men att inte använda skarp ammunition, som Länsstyrelsen föreslår, kan de inte tänka sig:

– Det har visat sig att när man hamnar i stressade situationer i en skarp insats så agerar man på samma sätt som man har övat. Så för att garantera att vi kan hantera vår materiel på rätt sätt så måste vi öva med skarp materiel.

Enligt Gustav Andersson så skulle det vara mycket mer lämpligt att göra övningen under tidig höst. Men det är inte ett alternativ, säger Robin von Euler, eftersom den här övningen ingår i en rad med andra övningar.

– Inte om vi ska kunna få den utbildningseffekten som vi ska ha. Utbildningarna måste komma i en särskild följd, säger Robin von Euler.

Johanna Sjöqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".