Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Öppnare miljö kring Slussen med nytt förslag

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 17.14
Byggnad har fått lämna plats för parkområde
(1:45 min)
Förslaget till nya Slussen har fått en öppnare lösning än tidigare. Bild från Stockholms stad (bilden är beskuren).

Idag presenterade Stockholms stad det senaste omarbetade förslaget för hur Slussen ska se ut i framtiden. Förslaget har omarbetats gång på gång – men den breda bron som förbinder Södermalm med Gamla stan finns kvar.

– Vi har ett tydligt uppdrag att förbättra framkomligheten för gående och de som cyklar inte minst för dem som åker kollektivtrafik. Slussen har ju alltid varit en plats som har väldigt starkt präglad av trafiken, säger Martin Schröder, planarkitekt vid Stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad.

Ni får plats med en park i det här förslaget. Den fanns inte med tidigare. Varför då?

– Parken är ett resultat av det samråd vi hade förra året. Och det vi gjorde var att ta till oss av dom synpunkterna och tog bort en del av bebyggelsen och ersatte den med en park som visar på utsikten mot Saltsjön i stället, säger Martin Schröder.

Dagens förslag innebär även en öppnare lösning där en större byggnad är bortplockad, något som gynnar utsikten. Finansborgarrådet i Stockholm, Sten Nordin (M), är nöjd.

– Jag tycker det är ett starkt förslag. Stockholmarnas synpunkter har kommit fram när det gäller öppenhet. Kanske ett mjukare stadslandskap, men samtidigt en plats att mötas på, att samlas vid och ha trevligt på, säger Sten Nordin.

Vad innebär det här för nya Slussen?

– Det här innebär att vi kommit mycket nära mål. Vi ska fatta beslut i kommunfullmäktige före jul, säger Sten Nordin.

I det nya förslaget flyttas bussterminalen från Stadsgården in i Katarinaberget, något som ger en konstruktion med lägre nivå och en sluttning ner mot vattnet.

Socialdemokraterna var tidigare tämligen kritiska mot både bristande utsikt och bron mot Gamla stan. Även om bron fortfarande finns kvar så har förslaget idag en större acceptans hos partiet.

– Det är en klar förbättring sedan förra förslaget. Man har tagit hänsyn till mycket av den kritik som framförts och även den kritiken som vi framfört från socialdemokraterna för ett år sedan, säger oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S).

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".