Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Husläkarmottagning får skarp kritik

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 10.09
Landstinget vill säga upp avtal med husläkarmottagning
(1:26 min)

Husläkarmottagningen vid Engelbrektkliniken i Stockholm får skarp kritik för att ha brister både när det gäller journalföring och den ekonomiska hanteringen. Bristerna är så allvarliga att tjänstemännen föreslår att politikerna säger upp avtalet med husläkarmottagningen i förtid och att Socialstyrelsen gör en större granskning av verksamheten.

En granskning som gjorts av mottagningen har enligt landstinget visat på stora brister – bland annat saknades journalanteckningar för 16 procent av besöken vid kliniken under den granskade perioden. Det fanns också andra brister i journalföringen, bland annat när det gäller ordinering av blodförtunnande läkemedel.

Dessutom finns brister i den ekonomiska redovisningen. Vid kliniken bedrivs fler verksamheter och enligt landstinget har kliniken inte klarat att hålla isär verksamheterna.

Patienter som besökt barnavårdcentralen på kliniken har till exempel felaktigt registrerats som besök hos husläkare, vilket påverkat ersättningen till kliniken. Kliniken har också låtit laboratorieanalyser bekostas av läkare som är verksamma vid kliniken och anslutna till den nationella vårdtaxan – vilket innebär att de har fri tillgång till sådana tjänster, i stället för att låta analyserna bekostas av husläkarmottagningen, som reglerna föreskriver.

Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning föreslår därför politikerna i Sjukvårdsutskottet att avsluta avtalet med kliniken. Utskottet har sitt nästa möte den 9 maj.

Peter Lundqvist, enhetschef vid Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning säger att mottagningen inte erbjuder den medicinskt säkra vård som krävs för att de ska få vara med och ge primärvård till invånarna i länet. Han vill också att Socialstyrelsen ska göra en vidare granskning av verksamheten.

Cirka 3900 patienter är listade vid husläkarmottagningen. Om politikerna beslutar säga upp avtalet kommer patienterna att underrättas via brev när beslutet är taget.

Ansvariga vid Engelbrektskliniken vill idag inte kommentera landstingets granskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".