Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sigtuna

Unga ledamöter vågar inte tala i fullmäktige

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 05.50
"Jag fick höra att jag ingenting förstår"
(1:18 min)
Den som främst sätter den aggressiva tonen i debatten är socialdemokraten och kommunens ledande politiker Anders Johansson, enligt oppositionen. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Debattklimatet i Sigtuna Kommuns fullmäktige är så hätskt och dåligt att många ledamöter tycker att det har gått för långt.

I torsdags i förra veckan lämnade Kristdemokraternas gruppledare Michael Harvey mötet i protest. Han kommer tills vidare att bojkotta fullmäktigemötena.

– I torsdag fick jag höra från Anders Johansson (S) att jag ingenting förstår, att jag inte vet vad jag röstar på, och att jag är en lögnare. Och så är det i stort sett varje fullmäktigemöte, säger Michael Harvey, Kristdemokraternas gruppledare.

Istället för att diskutera politik handlar det mer om att håna och förnedra varandra från talarstolen och det oftast med en aggressiv ton.

– När man ställer frågor om majoritetens förda politik kan man få höra att man är en idiot som ställer frågor, säger Michael Harvey.

Oppositionen i Sigtuna som består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet, menar att personangreppen står i vägen för själva sakpolitiken. Det har också lett till att både kvinnliga och yngre ledamöter inte vågar gå upp i talarstolen. De anses inte vara lika hårdhudade som de mer rutinerade männen, säger flera personer i opposition till Radio Stockholm.

– Speciellt de yngre och i viss mån kvinnor kanske jagas bort från kommunpolitiken av sånt här. Det är obehagligt, ibland är det riktigt obehagligt. Det finns folk som har ont i magen när de ska till fullmäktige.

Michael Harvey säger att den som är värst och främst sätter den här aggressiva tonen i debatten är socialdemokraten och kommunens ledande politiker Anders Johansson. Han är också den som delvis bär ansvaret för att förbättra debattklimatet, menar Michael Harvey. Men Anders Johansson håller inte med om kritiken från oppositionen och ser inte debattklimat som ett problem.

– Nej, jag tycker att den är obefogad och jag tror att också den väldigt mycket grundar sig i deras frustration över tre raka förluster och att de helt enkelt inte har tillräckligt bra debattörer själva. Men samtidigt, det är naturligtvis inte bra att de upplever att det är på det sättet, det är deras upplevelse av det hela, och den kan jag inte svara för, men jag tycker inte att vi har ett generellt problem med dåligt debattklimat i kommunfullmäktige, säger Anders Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Sigtuna.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".