Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Kraftig brand på Arkitekturskolan

Uppdaterat torsdag 5 maj 2011 kl 17.55
Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 07.42
1 av 6
Det brinner i takpartiet av Arkitekturskolan, KTH. Foto: Maja Suslin/Scanpix
2 av 6
Det brinner i takpartiet av byggnaden. Foto: Baris Kayhan/Sveriges Radio.
3 av 6
Polisen har spärrat av gatan vid brandplatsen. Foto: Kalle Wannerskog/Sveriges Radio.
4 av 6
Rök väller ut från en byggnad på arkitekturskolan på KTH. Foto: Kalle Wannerskog/Sveriges Radio.
5 av 6
Rök väller ut från Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
6 av 6
Det brinner i KTH. Foto: Henrik Olsson / SR

Branden på KTH:s Arkitekturskola på Östermalm i Stockholm är fortfarande inte under kontroll. Under dagen har brandförsvaret bland annat sprängt taket till byggnaden för att underlätta bekämpandet av brandet.

Det är byggkonstruktionen som gör branden svår att släcka.

– Hela byggnadssättet, byggnadskonstruktionen gör det här så svårt. Plåttaket utgör en täckande mössa över den brännbara konstruktionen. Det gör det svårt att komma åt konstruktionen under och få ut dom heta brandgaserna. I och med att brandgaser är heta och engeririka så pressar de på mot den högre byggnadskroppen och det gör att vi fortfarande har en spidningsrisk mot den delen, säger Mats Kero pressbefäl vid Storstockholms brandförsvar.

Branden började strax efter sju i morse i skolans lägre delar där aulan, ateljeer och verkstäder finns, och räddningstjänsten fick ganska snabbt inrikta sig på att hindra branden från att sprida sig.

Räddningstjänsten tvingades spränga hål i taket för släppa ut de heta rökgaserna för att lätta på trycket.

Det var en yta på 1 500 kvadratmeter som brann och 75 brandmän kämpade med branden. En brandman skadades lindrigt i ena handen och avspärrningarna runt brandplatsen på Östermalm orsakade visst trafikkaos.

KTH:s Arkitekturskola har omkring 130 anställda och 600 elever och utanför den brinannde högskolan samlades många för att försöka ta in det som hänt, en av dom är arkitektstudenten Mikael Hassel.

– Man har ju lite egoistisk. Vi har en en hel del grejer som inte vill ska brinna upp så. Vi ska ju in med våra projekt och tiden går, säger Mikael Hassel, studerande vid KTH:s Arkitekturskola.

Många studenter är mitt upp i slutarbetet i slutet av terminen men trots att delar av högskolan förstörts säger prodekan Leif Brodersen att undervisningen ska vara igång redan på måndag i tillfälliga lokaler.

– Vi har upprättat en kriscentral, planeringscentral här på KTH biblioteket och då är studentrepresentanter med så vi kan diskutera alla frågor. Vår ambition är att vår verksamhet inte ska störas av det här. Studenterna ska, vi ska ha kritik och examination precis som planerat, säger Leif Brodersen, prodekan vid KTH:s Arkitekturskola.

Rökutvecklingen från branden var kraftig och boende i området uppmanades under dagen hålla dörrar och fönster stängda för att undvika brandröken, men röken innehåller enligt brandförsvaret inga giftiga gaser förutom vanliga brandgaser.

En av de som kände av röken var Marit Pehrson, som arbetar intill skolan.

– Vi känner av det lite grann inomhus, men det är inte besvärande. Jag vet att i våra källarlokaler har vi just nu en kurs och de har det tydligen jobbigt, de har fått stänga av ventilationen, säger hon.

Det är oklart hur branden startade. Tre personer ska ha funnits i byggnaden när branden startade och de tog sig själva ut därifrån.

Samira Zayane
samira.zayane@sr.se

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Henrik Olsson
henrik.p.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".