Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Oklart om Arkitekturskolan byggs upp

Uppdaterat torsdag 5 maj 2011 kl 17.11
Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 15.30
"Vi ser framåt"
(2:41 min)
Släckningsarbetet pågick ännu inatt. Foto: Andreas Landmark/SR

Det är oklart om den del av KTH:s Arkitekturskola som igår eldhärjades kommer att byggas upp igen. Orsaken är att KTH som hyr lokalerna bara ska vara kvar i huset i fyra år till.

– Det finns två alternativ, det ena alternativet är att bygga upp det på samma plats med samma funktioner, ett annat alternativ är att åstadkomma motsvarande funktioner någon annanstans det är en fråga vi måste ta ställning till tillsammans med skolan vad som är klokast, säger Erik Westin som är vice VD för Akademiska hus i Stockholm.

Igår morse kom larmet om branden i KTH:s Arkitekturskola i Stockholm. Branden utbröt i Nedre ateljén, som tillsammans med flera verkstadslokaler blev helt utbrända. Uppemot 2000 kvadratmeter av skolan förstördes.

Räddningstjänsten beskriver branden som en av de större på många år, men ändå var det bara cirka 15 procent av skolan som totalförstördes vid branden.

Erik Westin tror att en uppbyggnad skulle kosta runt 50 miljoner kronor och det är i nuläget inte säkert att huset byggs upp.

– Det är inte helt klart att den kommer att byggas upp på samma sätt, på samma plats, säger Erik Westin.

Stora ytor måste också saneras på grund av rök- och vattenskador efter släckningsarbetet. Vad som än händer i framtiden måste skolan fungera för undervisning ett tag till.

– Vi har ju gått igenom lokalerna, dels igår kväll och så lite mer noggrant i morse och med det saneringsarbete som består i att vädra ut rök, få bort sot som ligger på material och på bord, få bort vatten som kommit in efter räddningstjänstens arbete, så ska de gå att bruka, säger Erik Westin.

När kommer det vara helt färdigsanerat?

– Lite beroende på hur snabbt man kan samordna sig med verksamheten men ett par veckor som längst så borde man vara klar med allting..

Idag hölls ett välbesökt möte för arkitektstudenterna på KTH, där man informerade om läget. Förstaårsstudenten Hampus Friberg beskriver det som förlusten av ett hem efter branden.

– Hela vårt arbetsliv har varit på skolan mist tolv timmar om dagen hela året – allt är borta. Vi har levt tillsammans väldigt tajt så länge under hårda deadline, så det är jobbigt att förlora det, säger han.

Anna Esbjörnsson, tredjeårsstudent säger att branden tog med sig en viktig del av skolan.

– Jag tycker om byggnaden, även om den har sina brister kanske rent miljömässigt, men den har ju en själ som nu går förlorad.

Stora delar av Arkitekturskolan är fortfarande intakt och man hoppas kunna återvända till de delarna inom några dagar. Leif Brodersen, prodekan för KTH:s artitekturskola är trots allt optimistik. Det kunde ha slutat värre, säger han.

- Igår kändes det fruktansvärt. Men vi ser framåt, vi ser positivt, det kunde ha gått mycket värre och vi är jätteglada att ingen kommit till skada, att det ändå trots allt verkar se ut som att vi kan flytta in igen.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".