Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Södertälje

Allt fler fattiga i Södertälje

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 05.00
Allt fler unga behöver ekonomisk hjälp i Södertälje
(2:07 min)
I flera områden i Ronna har invånarna bland landets lägsta inkomster. Foto: Marc Femenia / Scanpix

Södertälje är ett av de ställen i länet där allt fler områden med landets fattigaste finns. Det visar Sveriges radios stora undersökning av inkomster. Allt fler kommer till Socialtjänsten i Södertälje för att be om ekonomisk hjälp. Många av dem är unga, säger Lena Gelin Johansson, enhetschef på Försörjningsstödenheten i Södertälje.

– Vi har en stor ökning utav unga människor. Det är många som kommer hit nästan direkt efter skolan. Så vi har sådana som har försörjningsstöd i dag som är födda 1993. Och det är ju väldigt olyckligt när man ser de här siffrorna att man går direkt in i försörjningsstöd och vara så ung som 18 år.

Lena Gelin Johansson tror att en förklaring är att det ställs mycket högre krav på människor i arbetslivet i dag. Krav också på en hög social kompetens. Och för unga med olika diagnoser så tror hon att acceptansen på arbetsplatser har sjunkit.

Sveriges Radios har tittat närmare på vilka områden i landet som hamnat högst och lägst på listan när det gäller medianinkomster 1999 och 2009.

I Södertälje var det 1999 ett område som hamnade på listan över Sveriges fattigaste. Tio år senare hade det ökat till fem områden.

En förklaring kan vara den stora andel nya svenskar som kommit till Södertälje de senaste åren, där alla inte kunnat få egen försörjning ännu. En annan förklaring är lågkonjunkturen när många i Södertälje förlorade jobben, säger Lena Gelin Johansson.

– Södertälje är ju av tradition också en arbetarstad och vi blir väldigt påverkade i Södertälje när konjunkturen går ned. De som har kommit sist in i industrin till exempel åker ju först ut, säger hon.

De områden i Södertälje där invånarna har bland Sveriges lägsta inkomster, ligger i Ronna, Hovsjö och Geneta. I de områdena i Ronna o Hovsjö har invånarna också haft den sämsta ekonomiska utvecklingen.

Matthias Madosson som har bott här i Ronna nästan i hela sitt 36 åriga lv tycker att utvecklingen i hans område varit negativ.

– Det har blivit sämre och sämre här faktiskt. Det händer ingenting, inga prioriteringar. Allting satsas på andra håll där det är bättre. Det går i nedförsbacke för det här området, säger Matthias Madosson.

Maria Issa som har bott här i sju år håller med om att området behöver rustas upp, särskilt på gården. Men hon trivs ändå här.

– Faktiskt så trivs vi bra, det är ett socialt område, säger Maria Issa.

Det här har vi tittat på:

Radio Stockholm har tittat på medianinkomsten (förvärvs- och kapitalinkomsten) hos personer i åldern 30-64, boende per postnummerområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".