Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen säger nej till vargjakt

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 17.52
Oklart när Naturvårdsverket fattar beslut
(1:50 min)
Får inte jagas i Riala, säger Länsstyrelsen. Foto: Jonas Ekströmer /Scanpix.

Det blir ingen skyddsjakt på de vargar som anföll och dödade en hund i Riala i mitten av april. I alla fall om Länsstyrelsen I Stockholm och Viltskadecenter får bestämma. Men det är Naturvårdsverket som tar det slutgiltiga beslutet.

– Rialareviret är väldigt lite och det ligger i ett storstadslän, men det i sig utgör inget skäl att vi ska ha en annan bedömning jämfört med hur man gör i resten av landet, säger Camilla Frisch, länsassessor vid Länsstyrelsen i Stockholms län.

Och i resten av landets följer man Viltskadecentrets principer vid sådana här fall.

Principerna det handlar om är följande :

Hur har de förebyggande åtgärderna varit? Ja, ett flertal informationsmöten har hållits med jägare, får och hundägare om vargen i området.

Går det att identifiera den särskilt skadegörande vargen? Förmodligen inte,

Hur omfattade är de skador som vargarna orsakat? I det här fallet två döda hundar och en kalv de senaste 12 månaderna?

– Än så länge bedömer inte Viltskadecenter att de här vargarna är mer skadebenägna än andra vargar och det så vi måste resonera i de här fallen och egentligen alla myndigheter för skyddsakten är kopplad till just skadebenägna djur, säger Inga Ängstedt, verksamhetsansvarig på Viltskadecenter.

Sammantaget bedömer Viltskadecentret alltså att skyddsjakt inte är aktuellt i Rialareviret.

Samma bedömning gör Länstyrelsen och sannolikt kommer Naturvårdsverket ta samma beslut. I alla andra yttranden om vargar som Länsstyrelsen i Stockholm kommit med, har Naturvårdsverket gått på samma linje, säger Camilla Frisch på Länsstyrelsen. Ytterligare en faktor som Naturvårdsverket väger in är vargens gener.

– Vi tittar också på betydelsen hos de här vargarna. Det är avkommor av en invandrad varg som genetisk sett har väldigt stor betydelse för den skandinaviska vargpopulationen, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".