Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Val av bostad har fått symbolvärde

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 17.38

En orsak till att Stockholm har de största klyftorna i landet mellan rika o fattiga - är att de som har ekonomisk möjlighet köper bostad för att få en särskild livsstil. För var vi bor har fått en allt större symbolisk betydelse. Det menar Elisabeth Lilja, som forskar om stadsutveckling (och segregation) vid Stockholms universitet.

– Vi har ju en stor inflyttning til Stockholm. Och det gäller då att i staden att visa upp vem man är. Och då blir bostaden och platsen där du bor väldigt betydelsefull i det här identitetsskapandet, säger Elisabeth Lilja.

Hon nämner Östermalm och området Sofo på Södermalm i Stockholm som exempel på områden som symboliserar en livsstil.

Men att männsikor vill uppnå en livsstil på det här sättet är ett ganska nytt fenomen och beror också på att arbetsmarknaden har förändrats, säger hon.

– Förr fick vi väldigt mycket vår identitet genom jobbet. Vi gick kanske in på en fabrik när vi var femton och så gick vi ut när vi var ålderspensionärer. Men nu är det de korta kontrakten, projektarbeten och så, då finns inte de här livslånga kontrakten på samma sätt på arbetsmarknaden. Och den här flexibiliteten gör att du kan liksom inte luta dig tillbaks till jobbet för att skapa en identitet.

Då blir bostaden och området man bor i allt viktigare. Det här har gjort

Stockholm till en allt mer segregerad stad, enligt Elisabeth Lilja. Och hon kan inte se att den utvecklingen skulle avta:

– Jag tror att den kommer fortsätta och kanske intensifieras också. För det första när det gäller arbetsmarknaden så kan vi inte se någon ändring. Utan det är snarare tvärtom att det blir mer och mer de här korta engagemangen som vi får. Men sedan också kan man tala om en estetisering av vardagen. Alltså det blir väldigt viktigt med yta, de signaler som vi sänder ut till omvärlden för att visa vem vi är. Så jag trro att det här kommer att tillta, säger Elisabeth Lilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".