Skrotbilar säljs som lyxbilar

Publicerat torsdag 23 juni 2011 kl 15:41
Krockade lyxbilar repareras med stulna bildelar och säljs på Blocket  Arkivfoto: Adam Ihse/Scanpix.
Krockade lyxbilar repareras med stulna bildelar och säljs på Blocket Arkivfoto: Adam Ihse/Scanpix.

Stockholmspolisen har avslöjat en omfattande organiserad handel med bilar som ser ut som lyxbilar men som i själva verket är skrotbilar från USA som reparerats med stulna bildelar.

– Det var en krockskadad bil i USA som hade importerats till Litauen och där byggts om med stulna delar, omprogrammerat boxarna i bilen och gjort nya nycklar, säger Jan-Erik Lindenblad-Heed, kriminalinspektör vid Citypolisens stöldrotel.

Det här låter teknologiskt och mycket avancerat!

– Ja, det är väldigt avancerat och de är väldigt duktiga på det här, säger Jan-Erik Lindenblad-Heed.

Den som på senaste tiden har köpt en lyxbil billigt på nätet, på Blocket, har kanske anledning att vara orolig. Stockholmspolisen har gjort ett unikt tillslag i en verkstad i Haninge och börjat utreda en mycket raffinerad verksamhet.

Det handlar om Audi, BMW och Mercedes, samt brittiska lyxmärken som Bentley. Det är en mycket omfattande verksamhet som man nu börjat få ordning på men mörkertalet är stort.

– Vi har fem bilar i beslag nu och vi har kontrollerat ytterligare ett 15 bilar. Vi har sett att det finns flera hundra sådana här bilar i Stockholm med omnejd. De här bilarna är livsfarliga att köra i vissa fall. För är de krockade så är deformationszonerna förbrukade. Ibland saknar de airbags och man vet inte, i de bilar som har airbag, om de är riktigt isatta, så säkerheten är mycket låg, säger Jan-Erik Lindenblad-Heed, Kriminalinspektör vid Citypolisens stöldrotel.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Skriv ut

Dela