Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vittnesstödjare hoppar av

Publicerat torsdag 26 augusti 2004 kl 15.17

Intresset för att vara vittnesstödjare avtar. Det visar en genomgång som Radio Stockholm har gjort.
Vid alla tingsrätter i länet utom en har vittnesstödjarna blivit färre.

I exempelvis Huddinge finns nu bara 9 av 17 vittnesstödjare kvar. Majvor Pettersson som samordnar vittnesstödet i Huddinge tror att det finns olika förklaringar till det:

- Någon hade väl missuppfattat innebörden av det här och några visade inget intresse. Det blev en naturlig bortrensning, säger Majvor Pettersson till Radio Stockholm.

Sedan Brottsoffermyndigheten gjorde en sammanställning i våras, har exempelvis hälften av vittnesstödjarna i Norrtälje försvunnit. Från början var de 12, nu är de 6. I Handen finns inga vittnesstödjare alls kvar.  

Så här ser det ut vid länets övriga tingsrätter:

Sollentuna: Tidigare 16, nu  5

Solna: Tidigare 15, nu 10

Stockholm: Tidigare 80, nu 74


Södertälje: Tidigare 15, nu 10

Södra Roslags: Tidigare 15, nu 5.

Det är bara i Nacka som vittnesstödjarna blivit fler. Där finns nu 7 vittnesstödjare, mot tidigare 5.

Att vara vittnesstödjare är ett ideellt arbete - ofta får de inte ens ersättning för sina utlägg. Saga Åshage, som länge varit nämndeman, är vittnesstödjare vid Huddinge tingsrätt:

- Jag tror inte att man ska tjäna pengar på det här, men däremot skulle det vara väldigt bra om man fick sina kostnader betalda.

Brottsoffermyndigheten föreslog i våras att verksamheten med vittnesstödjare runt om i landet skulle permanentas, och att varje förening som ordnar vittnesstöd skulle få 30 tusen kronor per år för att ersätta vittnesstödjarna för deras utlägg. Men regeringen har inte tagit ställning till det än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".