Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Matförgiftade av tonfisk

Publicerat torsdag 20 oktober 2011 kl 16.25
Flera uppger att de blivit matförgiftade. Foto:Claudio Bresciani/Scanpix.

Smittskyddsinstitutet har fått in en flera anmälningar från Stockholmsområdet där personer blivit matförgiftade av att äta tonfisk. Flertalet av anmälningarna har kommit in från personer som ätit lunch vid en restaurang som serverade fisken till lunch. Enligt smittskyddsinstitutet kan ämnet histamin bildas i fisk som förvaras för varmt efter att den fångas. När fisken sedan tillagas dör bakterierna, men histaminet finns kvar och kan orsaka en allergisk reaktion. Symtomen - magont, huvudvärk, yrsel och illamående - kan vara obehagliga, men är ofarliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".