Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Rika får dyrare vård

Publicerat torsdag 27 oktober 2011 kl 05.10
"Man känner sig dum"
(1:39 min)
De rika får dyrare vård. Arkivbild från SÖS. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Sjukvården är inte jämlik och de som tjänar mycket pengar använder en större del av vårdkakan än de som tjänar lite pengar. Det visar flera forskningsrapporter, bland annat gjorda i Stockholm. I Hässelby gård i västra Stockholm där det bor många låginkomsttagare tror flera av de vi träffar att vården inte är rättvis.

En av de som tycker att vården är en fråga om pengar är Manuell Murua.

– Ja, det kan vara sant. Många gånger undviker man att gå till läkaren för att man inte har pengar, säger han.

– Det stämmer nog säkert, säger Karina Sigfrid. Det är en klasskillnad.

– Det bara är så att det är olika på grund av pengar, säger Kennet Åkerström. Man kanske drar sig för att gå. 

Det finns flera undersökningar som ger de boende i Hässelby gård rätt, att det finns klasskillnader i vården. En undersökning som är gjord här i Stockholms län visar att låginkomsttagare, trots att de är sjukare än höginkomsttagare, får en billigare vård det sista levnadsåret.

Dessutom visar undersökningar som också är gjorda i Stockholm, att personer som har lite pengar oftare låter bli att gå till doktorn när de är sjuka än höginkomsttagare. Det säger Bo Burström forskare i socialmedicin vid Karolinska institutet.

– Vi hade en studie för några år sedan som visade att personer som fick ekonomiskt bistånd, eller det man kallar socialbidrag tidigare, dels är sjukare än man tror och dessutom avstår de i större utsträckning från att söka vård än vad man förväntar sig, säger  Bo Burström. Det var ganska stor skillnad.  

Vid Hässelby torg i Hässelby gård sitter hemlösa Marie. Hon säger att det inte bara handlar om pengar utan många hemlösa går inte till doktorn på grund av skamkänslor för sin hemlöshet.

– För det första är det så här att man känner sig dum överhuvudtaget, att man är hemlös, säger Marie. Man känner sig förnedrad. Man går inte till läkaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".