Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Påhopp från ministern

Publicerat fredag 28 oktober 2011 kl 16.54
"Attefall ute på djupt vatten"
(1:37 min)
Stefan Attefall, Civil- och bostadsminister. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Ledningen för flera kommuner runt om i Stockholms läns känner sig påhoppade av bostadsminister Stefan Attefall. Anledningen är det utspel Attefall gjorde i morse om att kommunerna åker snålskjuts på Stockholm stad när det gäller bostadsbyggandet. Kjell Jansson, moderat ordförande i kommunstyrelsen i Norrtälje tycker att Stefan Attefall inte ska peka finger.

– Jag tycker att Attefall är ute på djupt vatten i det här. Jag tycker att han har fel. Han borde istället ha en dialog med oss kommuner och titta på vad problemen är och kanske vi kan hjälpas åt och lösa det istället, säger Kjell Jansson.

Det senaste decenniet har Norrtälje kommun med 56 000 invånare byggt cirka 1400 bostäder. För tio år sedan räknade kommunen med att de behövde ungefär 5-6000 bostäder.

Enligt statistik från RUFS, Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, är Norrtälje kommun sämst i länet på att bygga bostäder.

Enligt samma statistik är det bara tre kommuner i länet som nått upp till sina mål. Resten, som Attefall säger, åker snålskjuts på Stockholm stad som bygger nästan dubbelt så många bostäder som de uppskattade i början av 2000-talet.

Kjell Jansson förklarar det låga byggandet I Norrtälje med att strandskyddslagen och plan-och bygglagen försvårat byggandet där och att de lagarna behöver göras enklare från regeringens sida.

– Det måste till regelförenklingar, säger Kjell Jansson. Om Attefall går ut och attackerar oss för att vi bygger för lite bör han ta tillbaka frågan och genomföra regelförenklingar och så kanske vi får igång mer bostadsbyggande i länets kommuner.

Huddinge kommun har heller inte levt upp till sina mål men Thomas Hansson, krisdemokrat och samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Huddinge Kommun, säger att det delvis är statens fel som inte levererat de vägar och spår man lovat Huddinge Kommun

--  För att kommunerna också ska kunna ta sitt ansvar så måste också staten ta sitt ansvar och se till att vi i regionen får de infrastruktursatsningar som vi faktiskt har blivit lovade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".