Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så ser hon ut - Birkaflickan

Publicerat tisdag 1 november 2011 kl 12.55
Hennes föräldrar skulle känna igen henne"
(1:38 min)
1 av 3
Birkaflickans ansike. Foto: Emma Hultgren/Sveriges Radio
Teamet bakom Birkaflickan. Arkeolog Charlotte Hedenstierna-Jonsson, konservator Ulrik Skans och skulptör Oscar Nilsson. Foto: Emma Hultgren/Sveriges Radio
2 av 3
Teamet bakom Birkaflickan. Arkeolog Charlotte Hedenstierna-Jonsson, konservator Ulrik Skans och skulptör Oscar Nilsson. Foto: Emma Hultgren/Sveriges Radio
Birkaflickans skelett. Foto: Emma Hultgren/Sveriges Radio
3 av 3
Birkaflickans skelett. Foto: Emma Hultgren/Sveriges Radio

Birkaflickan levde för mer än tusen år sedan och blev bara sex år. Nu under hösten har flera personer varit inblandade i att ta fram en bild av hennes ansikte och idag visades hon upp för allmänheten på Historiska museet i Stockholm. Birkaflickan var inte vilken flicka som helst berättar Charlotte Hedenstierna-Jonson som är arkeolog på Historiska museet.

– Birkaflickan var en liten flicka som var fem-sex år gammal och som levde i den här delen av Skandinaviens första mer stadsliknande miljö. Så hon bodde tillsammans med flera hundra andra människor på en liten ö. Hon har nog hört både andra språk och sett människor från andra delar av världen tidigt i sitt liv. Så det är en ganska speciell liten flicka, säger Charlotte Hedenstierna-Jonson.

Birkaflickan bodde på ön Birka i Mälaren och kom från en familj som tillhörde de allra finaste i samhället.

Mellan 700-talet och 900-talet var Birka en avancerad handelsstad med långväga geografiska kontakter.  Birkaflickans familj tillhörde de som reste och handlade mycket med andra länder. All kunskap man har om flickan och hennes familj baseras på saker man hittat i flickans grav, berättar Charlotte Hedenstierna-Jonson.

– Hon har fått en väldigt speciell begravning. Bara det att hon ligger i en kista i stället för det mer traditionella att man ligger bränd i en gravhög, är speciellt.

Birkaflickan grävdes fram av arkeologer på 1870-talet. Man vet än idag inte varför hon dog och den frågan har inte heller återuppbyggnaden av skallen kunnat visa.

Rekonstruktionen har gjorts med samma metod som polisen använder för att identifiera mordoffer. Först han man limmat ihop kraniets alla småbitar och sedan gjort en kopia av skallen i plast. Slutligen har man återskapat flickans ansikte med hjälp av lera och avancerad datateknik. Det berättar skulptör Oscar Nilsson.

– Jag tror att Birkaflickans föräldrar skulle känna igen henne. I varje detalj kan jag inte gå i god för att det såg ut på det här sättet, men i stora drag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".