Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Botkyrka

Hårt tryck på förskolor

Publicerat fredag 11 november 2011 kl 16.21
"Det är ett enormt tryck"
(2:06 min)
Barnen i Botkyrka köar för att få en förskoleplats. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.

Botkyrka har växtvärk. Kommunen ökar med drygt 2000 personer varje år och är länets fjärde snabbast växande kommun. Det betyder mer skatteintäkter men också ett hårdare tryck på framför allt skolor och omsorg. På förskolan Svalan i Norsborg känner man av det starka tycket.

– Ja, vi märker av det jätteväl för det är ett enormt tryck på vår kö, det är många barn som står i kö. Vi gör inte större barngrupper men vi planerar att till våren göra en femårsgrupp på förskolan Svalan, så att man hinner lösa det här med att bygga en ny förskola som kan ta emot fler barn, säger förskolans chef Eva Idermark.

Förskolan Svalan ligger i botten av en dal omringad av skog. Ovan vakar höghusen. Här går 175 barn i åldrarna ett till fem år. Nästa år räknar kommunen med flera nya förskolor och det kan behövas. Bara i år föddes närmare 900 barn i Botkyrka och det är positivt. Det betyder i regel framtidshopp och tillväxt.

Så långt är allt bra men vid horisonten tornar orosmolnen upp sig, framför allt den ekonomiska krisen i Europa. Om den slår hårt mot Sverige kalkylerar Botkyrka med att ekonomin nästan står still år 2013 och 2014.

Samtidigt drar kostnaderna iväg, främst de ökade utgifterna för förskolor, äldreomsorg, räntor på lån, nyinvesteringar i bostäder, vatten och avlopp. Botkyrka som redan har länets högsta skatt vill ogärna höja den ytterligare, även om det inte är uteslutet.

– Vi har ingen anledning att föreslå en skattehöjning om det inte är absolut nödvändigt och det ser vi inte i dagsläget. Vi följer nu den ekonomiska utvecklingen i Sverige och regionen väldigt noga, säger Katarina Berggren, socialdemokrat och kommunstyrelsen ordförande i Botkyrka.  

Just nu lever Botkyrka på sparade pengar men det kommer man inte att kunna göra länge till. Samtidigt har kommunen ambitionen att öka kvaliteten i välfärden. Ett tätare samarbete mellan kommunerna i Södertörnsområdet skulle kunna vara ett sätt att klara de svåra tiderna, säger Katarina Berggren.

– Om vi kan hitta gemensamma lösningar och kunna erbjuda tjänster till kommuninvånare över kommungränserna på ett smartare sätt så, tror jag att det finns en hel del pengar att spara där. Upphandlingsverksamhet är ett sådant konkret exempel och det handlar om mångmiljonbelopp som vi istället skulle kunna använda till välfärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".