Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Övertro på Södra Länkens positiva effekter

Publicerat torsdag 21 oktober 2004 kl 07.22

I helgen invigs Södra länken efter sju års byggande och till en kostnad av 8 miljarder kronor. Den nya förbindelsen ska ju underlätta för trafikanterna och minska trängseln på Stockholms vägar. Men det finns en övertro på Södra länkens positiva effekter, anser Svenska Naturskyddsföreningen.

Enligt Magnus Nilsson som jobbar med transportpolitiska frågor på naturskyddsföreningen kommer länken på några års sikt bidra till att öka biltrafiken i länet - dessutom riskerar trafikproblemen bara att flytta till nya ställen.

Tanken med Södra länken är bland annat att genomfartstrafiken genom Stockholms innerstad ska minska, genom att tunnelsystemet länkar samman Essingeleden, Huddingevägen, Nynäsvagen och Värmdöleden. Men Naturskyddsföreningen har hela tiden varit kritisk till projektet och det finns flera orsaker.

Dels är Södra länken samhällsekonomiskt mycket olönsam, visar flera undersökningar som gjorts. En av dessa undersökningar visar att samhället bara får tillbaka elva öre av varje satsad krona. Enligt Naturskyddsföreningen leder Södra länken dessutom till ökad trafik i hela länet vilket i sin tur leder till ökade utsläpp.

Magnus Nilsson medger dock att för dom boende utmed Södra länken så blir det en bättre närmiljö, dom slipper biltrafiken och allt buller.

Men för att komma åt problemen med trängseln på Stockholms gator krävs helt andra åtgärder än vägbyggen, anser Naturskyddsföreningen.

Enligt Magnus Nilsson behövs avgifter som styr trafikströmmarna på ett sätt som inga vägbyggen klara av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".